Nieuwe gouverneur Tokio wil terug naar kernenergie

Yoichi Masuzoe is op zondag 9 februari met een ruime voorsprong verkozen tot nieuwe gouverneur van de Japanse hoofdstad Tokio. De stembusgang gold ook als een test voor de Japanse publieke opinie over het al dan niet heropstarten van de kerncentrales in het land. Masuzoe was voor een heropstart, zijn twee tegenstanders, onder wie een voormalige eerste minister, tegen.

  • CC Jeff Boyd De nieuwe gouverneur tijdens de campagne voor de nationale verkiezingen in 2009 CC Jeff Boyd

Masuzoe is 65 en was eerder al lid van het Japanse Hogerhuis. Van 2007 tot 2009 was hij minister van Volksgezondheid. Hij werd gesteund door de Japanse eerste minister Shinzo Abe, de man die Musuzoe in 2007 ook minister maakte. In 1999 deed hij al eens een gooi naar het gouverneurschap van Tokio, maar hij haalde het toen niet.

Kernenergie geleidelijk afbouwen

Deze keer had hij een grote voorsprong. Hij kreeg 2,1 miljoen stemmen, meer dan zijn twee dichtste rivalen samen konden behalen. Die twee, de ex-premier Morihiro Hosokawa (76), en de mensenrechtenactivist Kenji Utsunomiya (67), pleitten er allebei voor de vijftig kerncentrales in het land definitief te sluiten. Sinds de kernramp in Fukushima in maart 2011 liggen alle centrales stil, maar de regering van eerste minister Abe heeft plannen om een deel van de vijftig centrales te heropenen. Masuzoe steunt die plannen, en hij voelt zich ongetwijfeld gesteund door de uitslag van de gouverneursverkiezingen.

‘Voor wat in Fukushima gebeurd is, heb ik geen woorden, maar onze afhankelijkheid van nucleaire energie moet geleidelijk aan worden afgebouwd’, verklaart hij zijn standpunt. Standpunten over economische en sociale problemen zouden bij veel kiezers echter meer de doorslag hebben gegeven dan standpunten over kernenergie.

Olympische Spelen 2020

Toen de uitslag bekend was, zei hij: ‘We hebben geen tijd om te veel van dit resultaat te genieten. We moeten aan het werk, de zware verantwoordelijk van deze functie indachtig.’

Premier Abe vroeg hem werk te maken van economisch herstel en het lage geboortecijfer in de stad op te krikken. Masuzoe zal ook zijn handen vol hebben met de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2020 die in de Japanse hoofdstad zullen plaatsvinden.

Het gouverneurschap van Tokio wordt algemeen gezien als de op een na belangrijkste functie in Japan, na die van eerste minister. Overigens was de opkomst bij de verkiezingen aan de lage kant. Slechts 46 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen, maar dat is waarschijnlijk te wijten aan de sneeuwstormen die de stad al dagenlang teisteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.