Nieuwe hiv-stam baart Indiase wetenschappers zorgen

Terwijl India erin is geslaagd de verspreiding van hiv drastisch terug te dringen, hebben wetenschappers nieuwe stammen van het virus ontdekt die mogelijk besmettelijker zijn.

Er zijn 2,4 miljoen Indiërs besmet met hiv. Tussen 2000 en 2009 is het aantal nieuwe besmettingen tot de helft teruggebracht. In 99 procent van de gevallen gaat het hier om het zogenaamde hiv-type 1, het meest voorkomende type.

Dit type verandert echter snel, hebben wetenschappers van het Jawaharlal Nehru-centrum voor Geavanceerd Wetenschappelijk Onderzoek in Bangalore ontdekt. Ze hebben een nieuwe familie ontdekt van vijf stammen van subtype C, waarvan er twee de standaardstam lijken te overvleugelen.

Evolutie

De wetenschappers publiceerden hun onderzoek begin deze maand in het Amerikaanse Journal of Biological Chemistry. “Het onderzoek is het eerste in zijn soort dat vaststelt dat een belangrijke familie van hiv-1 evolueert”, zegt Ranga Udaya Kumar van het onderzoekscentrum. Ze zijn misschien niet meer ziekteverwekkend, maar lijken wel besmettelijker, omdat ze sneller “dochtervirussen” produceren en zich dus sneller verspreiden in de populatie.

“Mensen die met deze stam zijn besmet, lijken daarbij meer virus in hun bloed te hebben”, aldus Mahesh Bachu, die het onderzoek leidde. “Dat kan betekenen dat het overbrengen van deze variant de verspreiding vergroot.” De data voor het onderzoek zijn afkomstig van 165 monsters uit verschillende Indiase ziekenhuizen.

Snelle groei

Tijdens onderzoek tussen 2000 en 2003 ontdekte Bachu de nieuwe varianten ook al. De prevalentie van elk van de vijf varianten was ongeveer 1 tot 2 procent. Een decennium later zijn drie van de vijf varianten veel groter geworden, eentje zelfs 20 tot 30 procent. “Dat heeft serieuze gevolgen voor de sterkte van het virus, zijn evolutie en de ziektebestrijding”, aldus Kumar.

Het onderzoek moet niet worden beschouwd als afgerond, maar als indicatie van de verandering van het hiv-virus. De klinische bevindingen kloppen met experimenten in het lab, waar al eerder vergelijkbare evolutionaire processen waren waargenomen. Het onderzoekscentrum doet nu onderzoek naar de besmettingskracht van de nieuwe varianten. En de vraag waar wetenschappers zich nu ook over moeten gaan buigen, is of de progressie naar aids wel of niet wordt versneld door de nieuwe hiv-varianten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.