Nieuwe Iraakse munt razend populair bij speculanten

Egyptenaren kopen op grote schaal de nieuwe Iraakse dinar in. Ze zijn ervan overtuigd dat de koers, net als die van Koeweitse dinar na de Golfoorlog in 1991, pijlsnel zal stijgen als de economie van Irak zich herstelt.



De oude Iraakse bankbiljetten met de beeltenis van Saddam Hoessein werden in oktober vervangen door nieuwe. Vanaf deze maand kan alleen nog maar betaald worden met de nieuwe biljetten en die worden massaal ingekocht door Egyptenaren. Ze rekenen zich rijk: de Koeweitse dinar was na de Golfoorlog 25 piaster waard (4 dollarcent), maar naarmate de economie zich verder herstelde, steeg de koers naar 23 pond (3,9 dollar).

Sommige Egyptenaren zijn er zo stellig van overtuigd dat met de Iraakse dinar hetzelfde zal gebeuren, dat ze naar Irak of een van de buurlanden afreizen om op de zwarte markt grote hoeveelheden dinars in te kopen. Douanebeambten arresteerden vorige week 32 Egyptenaren die per veerboot uit Jordanië terugkwamen. Ze hadden Iraakse dinars bij zich met een totale waarde van 650.000 dollar. In de bagage van een Egyptenaar die met een vliegtuig uit Koeweit aankwam, werden Iraakse dinars ter waarde van 38.000 dollar aangetroffen. Op de zwarte markt is 1350 dinar momenteel één dollar waard.

Het is niet verboden om Iraakse dinars te bezitten, maar de bezitter dient ze wel aan te geven bij de grens. Om het speculeren tegen te gaan, is de Centrale Bank van Egypte (CBE) gestopt met het inkopen en uitgeven van dinars. Ook buitenlandse wisselkantoren in Egypte mogen geen transacties in dinars meer doen. We hebben nog wel dinars. Die willen we natuurlijk wel verkopen, maar dat moet onopvallend, zegt een buitenlandse geldwisselaar.

De Centrale Egyptische Bank gebruikte zijn buitenlandse valuta de afgelopen tien jaar om de Egyptische munt stabiel te houden op een koers van 3,40 pond ten opzichte van de dollar. In 2001 werd die koers losgelaten, waardoor hij daalde tot een, volgens economen, ‘natuurlijker’ bedrag van 4,65 pond. In januari kwam premier Atef Abeid met de verrassende aankondiging dat de pond losgelaten zou worden. De overheid bemoeit zich er niet meer mee, zei hij. De markt is vrij. De pond duikelde de volgende dag momenteel van 4,65 naar 5,40. Momenteel is de koers van de pond ten opzichte van de dollar 6,14 bij banken en 6,90 op de zwarte markt.

Niemand wil nu nog ponden, zegt kledingverkoper Yasser El-Desouky. De mensen denken dat de pond nog verder zal dalen, dus ze hebben liever dollars. De prijzen blijven stijgen en de salarissen blijven gelijk. Waarom zouden we onze tegoeden dan niet omzetten in dollars of euro’s?,” zegt hij. De vraag naar buitenlands geld is groot in Egypte. Importeurs hebben dollars of euro’s nodig om hun goederen te betalen en ook in de dienstensector wordt soms betaling in buitenlandse valuta geëist. Zo staan privé-scholen er meestal op dat ouders voor de lessen van hun kinderen in dollars betalen.

Het wekt natuurlijk weinig vertrouwen, wanneer mensen bij de bank te horen krijgen dat ze geen geld kunnen wisselen, zegt Samir Makary, econoom aan de Arabische Universiteit van Cairo. Ze vragen zich dan waarschijnlijk af of de bank wel genoeg geld heeft. Egyptenaren koesteren al een diep wantrouwen tegen beleidsmakers. De beslissing om de koers van de pond los te laten, kwam van het ene op het andere moment. Dus een beslissing om de monetaire controle weer in te voeren, kan even onverwacht komen, zo redeneren veel Egyptenaren. De overheid heeft al ingegrepen, zegt El Desouky, verwijzend naar het feit dat exporteurs en reisbureaus sinds maart vorig jaar verplicht 75 procent van hun inkomsten in buitenlandse valuta moeten wisselen tegen de officiële koers. Dus gaan de dollars, en nu ook de dinars, in de spreekwoordelijke oude sok.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.