Nieuwe Jamaicaanse grondwet gooit Queen eruit

Het bekendste eiland in de Cariben werkt aan een nieuwe grondwet. Binnen anderhalf jaar wil premier Percival Patterson die af hebben. De opvallendste wijziging: de Britse koningin Elizabeth, het huidige staatshoofd, wordt aan de deur gezet.




Jamaica is één van de 12 Caribische landen die de Queen als staatshoofd hebben behouden. De Britse kolonisator werd al in 1962 buitengezet, maar kort na de onafhankelijkheid werd Jamaica lid van de Commonwealth en de Britse koningin bleef officieel de hoogste gezagsdrager. Na 41 jaar onafhankelijkheid is de tijd daar om het land een ultiem symbool te geven waarmee we een nationale band hebben, verklaarde premier Percival Patterson in een speech. De Jamaicaanse connectie is bij de Britse koningin inderdaad ver te zoeken.

Er wordt al tien jaar gezegd dat de tijd rijp is om Elizabeth definitief uit te zwaaien. In 1991 werd de optie voor het eerst aarzelend naar voren geschoven in een parlementaire werkgroep over grondwetshervorming. Die heeft intussen vier ontwerpen van grondwetshervorming in het parlementaire halfrond gebracht, maar over het staatshoofd in de nieuwe grondwet bestaat nog steeds geen officieel voorstel. Het parlement heeft tot dusver enkel het burgerschap, de mensenrechten en enkele juridische kwesties in constitutionele vorm gegoten.

Premier Patterson wil de staatshoofdkwestie afgerond zien binnen 18 maanden, samen met een ander overblijfsel van het kolonialisme, met name de mogelijkheid tot hoger beroep bij Britse rechtbanken. Jamaicanen die het niet eens zijn met de uitslag van hun proces, kunnen nu gelijk halen bij de Privy Council in Londen. Pattersons PNP-partij wil van het Caribische Gerechtshof het hoogste juridische orgaan maken, in navolging van andere Caribische landen.

Ik twijfel er niet aan dat een meerderheid van de Jamaicanen klaar is om de laatste restanten van het kolonialisme naar de geschiedenisboeken te verwijzen door een eigen hooggerechtshof op te richten en een Jamaicaan aan te stellen als de belichaming van onze nationale identiteit, verklaarde de premier onlangs.

Rest de vraag wie de Britse koningin gaat vervangen. De PNP voelt wel wat voor een machtige president, die de taken van de huidige premier overneemt. Labour (JLP), dat in de oppositie zit, vindt dat de president een ceremoniële functie moet krijgen, zoals nu het geval is met de gouverneur-generaal, die de honneurs waarneemt voor de Queen.

De kleinere National Democratic Movement (NDM), die enkele jaren geleden werd opgericht als zweeppartij voor een radicalere grondwetshervorming, is zeker niet gewonnen voor de tweede optie. Gewoon de gouverneur-generaal omdopen tot president, met dezelfde bevoegdheden, verandert niets aan de kern van de zaak, zegt partijvoorzitter Michael Williams. De essentie is dat het Jamaicaanse volk zijn leider zelf kan verkiezen, aldus de NMD.

De mensenrechtengroep Jamaicans for Justice kijkt wat meewarig naar wat ze een zielige grondwetshervorming vindt. Het debat is te beperkt en de vooruitgang te traag, vindt voorzitster Carolyn Gomes. Al dat heen en weer gepraat! Je kan de monarchie desnoods morgen afschaffen, maar daarmee heb je nog geen echte democratie. Wat we nodig hebben is een brede discussie over een uitgebalanceerd beleid en structurele vormen van participatie.

***** +Caribbean Court of Justice (http://www.caricom.org/ccj-index.htm) +Jamaicans for Justice (http://www.jamaicansforjustice.org/)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.