Dossier: 

Nieuwe megabedrijven uit nieuwe economische grootmachten

Wordt de economische machtsverschuiving richting groeilanden al weerspiegeld in de ranglijst met de grootste bedrijven ter wereld? Uit de cijfers spreekt een overduidelijk ja. Tegen 2025 zou zelfs bijna de helft van de 500 grootste bedrijven wereldwijd afkomstig zijn uit de groeilanden.

  • Sinopec Het olie- en gasbedrijf Sinopec is het grootste Chinese bedrijf en staat wereldwijd op nummer 4. De Chinese bedrijven zijn aan een flinke opmars bezig in de ranglijst met grootste bedrijven. Sinopec

Op de Fortune Global 500 ranglijst met de grootste bedrijven ter wereld telde Azië in 2012 voor het eerst meer reuzenbedrijven dan Europa. Het jaar daarvoor had Azië ook al Noord-Amerika het nakijken gegeven, zodat vandaag het grootste aantal megabedrijven afkomstig is uit Azië. Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Australië leveren maar weinig grote bedrijven.

Niet enkel kwamen er op de ranglijst meer Aziatische bedrijven bij (hun aantal steeg van 117 in 2005 naar 184 in 2013), zowel het aantal Noord-Amerikaanse als het Europese aantal liep terug. Aziatische bedrijven verdringen dus hun concurrenten uit het Westen.

Maar de opgang van de grote Aziatische bedrijven is niet homogeen. Japan, tot 2011 het land dat na de VS de meeste grote bedrijven kende, zag zijn aantal bedrijven op de ranglijst afnemen van 81 naar 62. Maar grote groeier China compenseert dit verlies voor Azië ruimschoots. Het aantal Chinese bedrijven is in dezelfde periode maar liefst vervijfvoudigd, van 17 naar 89. Volgens Fortune kan het aantal Chinese bedrijven op de lijst in 2014 oplopen tot 110. Een jaar later zou China zelfs de Verenigde Staten inhalen als land met het grootst aantal bedrijven op de lijst.

Maar niet alleen China is bezig aan een opmars onder de megabedrijven. Het aantal bedrijven uit andere groeilanden stijgt eveneens, weliswaar op een wat minder spectaculaire manier dan de Chinese. Collega-BRIC-landen Brazilië (van 3 naar 8), India (van 5 naar 8) en Rusland (van 3 naar 7) leveren net als China een steeds grotere bijdrage aan de Fortune-lijst.

Volgens het Amerikaanse consultancybedrijf McKinsey zal deze trend zich de komende jaren nog verder doorzetten. Tegen 2025 zouden 225 van van de 500 grootste bedrijven ter wereld (dit is 45 procent) uit groeiregio’s komen. Slechts iets meer dan de helft van de bedrijven zou dan nog afkomstig zijn uit de zogenaamde ontwikkelde regio’s (Noord-Amerika, West-Europa en Japan), die historisch de meeste grote bedrijven leren.


De verschuiving van de herkomst van de 500 grootste bedrijven ter wereld, van 1980 tot 2025. Beweeg over de grafiek voor de exacte cijfers. Bron: McKinsey

Als oorzaken van de groei in grote bedrijven in de groeilanden noemt McKinsey onder andere de groeiende consumptiemarkt en de snelle verstedelijking in deze landen. De steden in het Zuiden die nu al hotspots zijn voor grote bedrijven, zullen in de toekomst dze rol nog verder uitspelen: er wordt verwacht dat het aantal grote bedrijven in bijvoorbeeld Sao Paulo tegen 2025 meer dan zal verdrievoudigen. In steden als Istanbul en Beijing zal het aantal verdubbelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.