Nieuwe perswet muilkorft Egyptische journalisten nog efficiënter

De krantenrekken waren afgelopen zondag half leeg in Egypte. Zowat alle onafhankelijke kranten lieten hun zondageditie varen uit protest tegen de nieuwe perswet die deze week werd goedgekeurd door het parlement. Naast gevangenisstraffen voorziet de wet ook zwaardere boetes voor journalisten die kritiek leveren op de overheid.
Honderden journalisten en oppositieleden schreeuwden deze week voor het Egyptische parlementsgebouw in Cairo hun frustratie uit. “We willen zo onze onvrede kenbaar te maken over de nieuwe wet”, zegt Hisham Kassem, ondervorzitter van de grootste onafhankelijke krant Al-Masry Al-Youm. “Samen met 25 onafhankelijke kranten en oppositiekranten hebben we beslist om de wet naast ons neer te leggen en de gevolgen ervan te dragen.” Bij de ongehoorzame kranten behoren onder meer het Nasseristische weekblad Al-Arabi en de oppositiekrant Al-Wafd. Het half onafhankelijke Journalistensyndicaat tekent ook met klem verzet aan.

De regering kondigde twee jaar geleden aan dat ze de draconische perswet uit 1996 wilde verzachten. Die wet liet de autoriteiten toe om gevangenisstraffen tot één jaar en 5.000 Egyptische pond (685 euro) aan journalisten. Laster – een nauwelijks omschreven misdrijf - aan het adres politieke mandatarissen werd bestraft met twee jaar tot 2750 euro.

De nieuwe wet is geen verbetering, zegt Kassem. “Deze wet betekent eigenlijk een lichte achteruitgang van de persvrijheid.” De nieuwe perswet behoudt het recht van de regering om journalisten te arresteren en de boetes zijn een stuk zwaarder geworden. Misdrijven zijn onder meer: kritiek publiceren op de president, op het parlement, op ministeries en zelfs op buitenlandse staatshoofden.

Eerst voorzag de wet ook gevangenisstraffen voor journalisten die de financiële integriteit van regeringsleden en ambtenaren in twijfel trekken. Een passage die volgens critici bedoeld was om corrupte ambtenaren te beschermen tegen kritiek. President Moebarak verzocht het parlement om de gevangenisstraffen te schrappen, allicht als toegeving aan het protest, al blijft financiële kritiek wel nog bestrafbaar met zwaardere boetes.

In de woensdageditie van Al-Gomhouriyah, de spreekbuis van de regering, benadrukte Moebarak dat hij gevangenisstraffen voor journalisten verwerpt “ondanks het incorrecte gedrag van sommige journalisten.” Moebarak wil “een objectieve journalistiek gebaseerd op constructieve kritiek niet op basis van beledigingen en verzinsels.”

Het is niet de eerste keer dat Moebarak zich uitspreekt tegen de gevangenisstraffen, die wel in de wet blijven staan. Vorige maand nog werden twee journalisten van het weekblad Al-Dustour nog veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 10.000 Egyptische pond (1370euro) omdat ze kritische artikels hadden geschreven over de president.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.