Nieuwe premier Australië gooit zich meteen op klimaatwijziging

Julia Gillard, de nieuwe premier van Australië, zat nog niet goed op haar nieuwe stoel of ze deed al een oproep om dringend actie te ondernemen tegen de klimaatwijziging. Net die klimaatwijziging was haar voorganger, Kevin Rudd, fataal geworden.
“We roepen eerste minister Gillard op om de belofte van haar partij na te komen en de bedreiging van de klimaatwijziging ernstig te nemen”, zegt Linda Selvey, ceo van Greenpeace Australia Pacific.
Gilliard, die op 24 juni de eed aflegde, is de eerste vrouwelijke premier van het land. De vroegere vicepremier vervangt Kevin Rudd, die vorige week het vertrouwen van zijn partij, de Australian Labor Party (ALP), verloor als gevolg van zijn snel dalende populariteit.
Rudd had de klimaatwijziging “de grote morele uitdaging van onze generatie” genoemd en dankte daaraan deels zijn verkiezingsoverwinning in 2007. Hij kreeg veel applaus toen hij meteen werk maakte van de ratificatie van het Kyotoprotocol. Maar toen hij in december 2008 aankondigde dat Australië tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen slechts met 5 tot 15 procent wilde terugdringen, kreeg hij zware kritiek.
De zaken ging van kwaad naar erger toen Rudd zijn doelstelling deels wilde realiseren via de handel in emissierechten en daarvoor in het parlement niet de nodige steun vond. In april kondigde hij aan de hele zaak uit stellen tot na 2012, wanneer het Kyotoprotocol is afgelopen.

Verraden


“De kiezers voelden zich verraden door Kevin Rudd toen hij zo’n fundamentele belofte niet nakwam”, zegt Linda Selvey. “Het is duidelijk dat de regering het verlangen in de samenleving naar echte actie tegen de klimaatwijziging zwaar onderschat heeft.”
In maart toonde een opiniepeiling van het Lowy Institute, een denktank uit Sydney, dat zeven op tien Australiërs willen dat hun land stappen onderneemt tegen de klimaatwijziging, ook zonder dat er een internationaal akkoord is.
Vandaar de belofte van de nieuwe premier Gillard. Bij haar aantreden noemde ze de klimaatwijziging een van haar drie topprioriteiten, samen met het vluchtelingenprobleem en de controversiële mijntaks. Als ze na de verkiezingen over enkele maanden premier blijft, dan overweegt ze de invoering van een CO2-taks.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift