Nieuwe president Uruguay breekt lans voor democratisering

De vorige week geïnstalleerde Uruguayaanse president Tabaré Vázquez wil sociale en economische ongelijkheid bestrijden door democratisering. Tijdens een persconferentie zei Vázquez dat zijn regering niet socialistisch is, maar eerder een nationaal democratiseringsproject.

Vázquez mag zichzelf dan geen socialist noemen, hij is wel de eerste linkse president in de geschiedenis van Uruguay. Het land volgt daarmee een trend in Latijns-Amerika. Ook in Argentinië, Brazilië, Chili, Venezuela en Ecuador kwamen de afgelopen jaren linkse regeringen aan de macht.

De partij van Vázquez, een coalitie van linkse partijen verenigd in het Breed Front, haalde meer dan 50 procent van de stemmen bij de verkiezingen. Bij de oprichting van het Front in 1971, kon het Breed Front slechts rekenen op 18 procent van de stemmen.

Tijdens de persconferentie voor buitenlandse media wees Vázquez op de ongelijke verdeling van welvaart in Latijns-Amerika. Van alle regio’s in de wereld, is de kloof tussen arm en rijk daar het grootst. Veel regeringen in Latijns-Amerika zijn ervan overtuigd dat we een politieke blauwdruk moeten ontwikkelen om de sociale en economische ongelijkheid aan te pakken, zei de president, verwijzend naar de andere linkse regeringen in de regio.

Het zuiden van Latijns-Amerika, inclusief Bolivia, maakt volgens de president een historische verandering door. Voor het eerst in jaren bestaat bij de regeringen van deze landen overeenstemming over veel kwesties op het gebied van economische ontwikkeling, mensenrechten en energie-integratie.

Vázquez herhaalde tijdens de persconferentie meermalen dat zijn regering democratisch en hervormingsgezind is. Die hervormingen zullen op zijn Uruguayaans plaatsvinden. Dat wil zeggen: vreedzaam, geleidelijk en bedachtzaam. Ons regeringsprogramma is niet socialistisch. Het is een nationaal programma dat gericht is op democratisering.

De nieuwe Uruguayaanse autoriteiten hebben er al blijk van gegeven dat ze waarde hechten aan integratie met de rest van de regio. Vorige week kwamen de linkse presidenten Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië, Néstor Kirchner van Argentinië en Hugo Chávez van Venezuela een gezamenlijk standpunt overeen ten opzichte van internationale financiële instituten. Ook besloten ze samen te werken op het gebied van energie-integratie en industriële integratie.

Tijdens dezelfde bijeenkomst werd gesproken over de steun die andere Latijns-Amerikaanse regeringen kunnen geven aan Argentinië door nieuwe obligaties van dat land te kopen. Argentinië gaat gebukt onder grote buitenlandse schulden.

Uruguay en Venezuela tekenden een overeenkomst die Uruguay de mogelijkheid biedt onder gunstige voorwaarden Venezolaanse ruwe olie te importeren. Uruguay werd ook minderheidsaandeelhouder in het nieuwe regionale netwerk Telesur (Televisión del Sur) en een nog op te richten oliemaatschappij met de voorlopige naam Petrosur, allebei Venezolaanse initiatieven. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA gaat bovendien meewerken aan de modernisering van ANCAP, de Uruguayaanse staatsolieraffinaderij.

Vázquez tekende met Argentinië een overeenkomst om informatie uit te wisselen over burgers die in beide landen verdwenen tijdens de militaire dictaturen in de jaren zeventig en tachtig. Die informatie zal gebruikt worden voor onderzoek naar de verdwijningen.

De nieuwe regering van Uruguay heeft ook de diplomatieke betrekkingen met Cuba volledig hersteld. Die werden verbroken onder de vorige president, de conservatief Jorge Battle (2000 – 2005). Vázquez heeft beloofd zich te zullen bezinnen op de Cubaanse wens om lid te worden van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Van dat blok zijn Uruguay, Brazilië, Argentinië en Paraguay volwaardig lid. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.