Nieuwe president wil armoede weg uit El Salvador

Mauricio Funes zal er alles aan te doen om “te strijden tegen de armoede, de politieke spelletjes, de marginalisering van grote delen van de maatschappij, wanhoop en het gebrek aan toekomstperspectieven voor jonge mensen”. Zo klonk maandag de eedaflegging van de eerste linkse president van El Salvador.
De partij van Funes, de voormalige rebellenbeweging Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN), wil de komende achttien maanden 474 miljoen dollar investeren om honderdduizend jobs te creëren.
 
Funes kreeg een staande ovatie toen hij arriveerde in het congrescentrum waar hij de eed zou afleggen. De ceremonie werd bijgewoond door 72 buitenlandse delegaties en vierduizend speciale gasten, waaronder de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.
 
De nieuwe president, die in maart verkozen werd, liet niet na ook een sneer te geven naar de rechtse Arenapartij die hij na twintig jaar bestuur van de macht verdreef. Arena “bestuurde voor een minderheid van de bevolking” zei hij, en heeft “niets gedaan tegen corruptie uit angst voor en door de samenwerking met de georganiseerde misdaad.”
 
“We moeten het land opnieuw uitvinden”, zei hij. “We moeten een vreedzame, democratische en ethische revolutie voeren. De verandering start vandaag”, zei Funes, die als gematigd links beschouwd wordt. De nieuwe president beloofde ook infrastructuurwerken en de bouw of renovatie van 25.000 huizen voor de armsten in het land. Er komt bovendien een campagne tegen ondervoeding die zich richt op 85.000 kinderen jonger dan drie jaar.
 
Funes werd vergezeld door zijn vrouw Vanda Pignato, een Braziliaanse advocate die de partij van de Braziliaanse president Lula – een vriend van de nieuwe president en de first lady – vertegenwoordigde in El Salvador.

FMLN


De partij van de nieuwe president vocht tussen 1980 en 1992 een bloedige burgeroorlog uit met regeringstroepen en doodseskaders die 75.000 mensen het leven kostte en waarbij nog eens achtduizend anderen “verdwenen.” Na een vredesakkoord in 1992 probeerde de FMLN drie keer vergeefs de verkiezingen te winnen.
Dit jaar lukte het dus wel, maar Funes erft een land in crisis, met minstens 500 miljoen dollar schulden die tegen het einde van dit jaar kunnen oplopen tot 1,2 miljard dollar. Volgens de officiële cijfers leeft 40 procent van de 5,7 miljoen inwoners in armoede.
El Salvador is ook een van de meest gewelddadige landen in Latijns-Amerika, met een moordcijfer van 61 per 100.000 mensen, een van de hoogste ter wereld.

Voorbeeld Brazilië


In zijn vijftig minuten durende speech benadrukte Funes dat hij de voorkeur geeft aan een regering zoals in Brazilië. President Lula is volgens Funes “zijn referentiepunt” wat betreft sociale programma’s voor de armen. “Lula heeft getoond dat het mogelijk is een democratische regering te hebben en tegelijk de rijkdom eerlijk te verdelen”, zei de nieuwe president.
Funes wil ook de banden met Cuba herstellen, die El Salvador eind de jaren zestig verbrak. Daarmee zou Cuba opnieuw betrekkingen onderhouden met alle landen in Latijns-Amerika, bijna vijf decennia nadat het compleet werd geïsoleerd.

Kansen voor iedereen


De Anglicaanse bisschop Martín Barahona, die aanwezig was op de ceremonie, hoopt dat “de veranderingen die het land nodig heeft er nu komen, en dat iedereen nieuwe kansen krijgt.”
 
Ook Alfredo Rivera, een 66 jaar oude straatverkoper, is enthousiast. “Funes zal met de hulp van God een goede president zijn. Ik hoop dat hij zijn beloftes houdt en jobs creëert.”
In het Cuscatlán-stadion kwamen zo’n zestigduizend Salvadoranen bijeen om te delen in het “feest van het volk”, dat bijgewoond werd door Funes, Lula en de presidenten van Nicaragua en Ecuador, Daniel Ortega en Rafael Correa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.