Nieuwe printplaten lossen op in water

Onderzoekers hebben een nieuwe printplaat voor elektronica ontwikkeld die gewoon oplost in warm water. Alle waardevolle componenten en materialen op de plaat kunnen zo eenvoudig gerecycleerd worden.

Omdat de meeste elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons en computers, steeds sneller worden vervangen, groeit de berg elektronisch afval zienderogen. In 2010 schatten de Verenigde Naties (VN) dat er jaarlijks zo’n 40 miljoen ton elektronisch afval bijkomt, en dat dat cijfer in het volgende decennium twee tot vijf keer zo groot kan worden.

Veel elektronisch afval komt in ontwikkelingslanden terecht, waar het vaak wordt verbrand om de kostbare materialen te recupereren. Maar van een conventionele printplaat, de typische groene platen boordevol schakelingen, wordt naar schatting gemiddeld maar 2 procent gerecycleerd.

Wetenschappers van het National Physical Laboratory (NPL) in Groot-Brittannië hebben daarom een oplossing bedacht: printplaten die uiteenvallen als ze ondergedompeld worden in heet water.

De nieuwe printplaat bestaat een aantal lagen van een polymeer. Samen zijn de lagen bestand tegen hitte en zelfs damp, maar als ze ondergedompeld worden in heet water maken de lagen zich los van elkaar. De onderdelen die op de plaat geprint zijn, zoals weerstanden, circuits en condensators, kunnen er vervolgens gewoon afgeschraapt worden. Ze zijn volledig intact en weer klaar voor gebruik.

Uit testen in het laboratorium bleek dat zo maar liefst 90 procent van de componenten gerecycleerd kon worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.