Nieuwe rage in Argentinië: je vrouw in brand steken

“Ik wist dat hij haar sloeg, maar ik had niet verwacht dat het zo zou eindigen”, zegt Elsa Jerez. Haar 24-jarige dochter Fátima Catán overleed aan ernstige brandwonden. De dood van de jonge vrouw, vijf maanden geleden, was een van de 260 “femicides” - een term die gebruikt wordt voor gendergerelateerde moorden - die vorig jaar geregistreerd werden door La Casa del Encuentro, een Argentijnse organisatie die jaarlijks een rapport uitbrengt over femicide.

Catáns partner, Martin Santillán, werd niet gearresteerd. Tweemaal dreigde hij het huis van zijn schoonmoeder in brand te steken. De rechtbank doet onderzoek naar een dubbele moord, omdat Fátima zwanger was, maar tot nu toe werd alleen het getuigenis van Santillán opgenomen.

In 2010 nam het aantal moorden met 12,5 procent toe ten opzichte van 2009. De slachtoffers werden doodgestoken, gewurgd, doodgeschoten of doodgeslagen. En meer recent: in brand gestoken.

Kopieergedrag

In 65 procent van de gevallen van femicide is de moordenaar de partner of ex-partner. Veel moorden vinden plaats nadat een rechtbank een partner uit huis zet of een gebiedsverbod geeft, zodat hij uit de buurt van het slachtoffer blijft.  

Vorig jaar nam het aantal gevallen van vrouwen die “per ongeluk” in brand raakten, toe, zegt Fabiana Tuñez, hoofd van La Casa del Encuentro. In 2009 ging het om zes vrouwen, vorig jaar om elf.

Volgens Tuñez heeft de moord door een bekende muzikant op zijn vrouw in februari 2010 geleid tot “kopieergedrag”. De muzikant overgoot zijn vrouw met alcohol en stak haar in brand.

Hulplijnen voor slachtoffers van huiselijk geweld melden dat de laatste tijd steeds vaker vrouwen bellen van wie de partner dreigt hen levend te verbranden, bedreigingen die vaak samengaan met de opmerking “net als Wanda”.

Straffeloosheid

De voormalige drummer van de Argentijnse rockgroep Callejeros, Eduardo Vázquez, werd aanvankelijk niet gearresteerd nadat zijn 29-jarige vrouw Wanda Taddei in het ziekenhuis belandde met brandwonden op meer dan 50 procent van haar lichaam. Pas toen ze elf dagen later overleed, werd Vázquez gearresteerd. Hij wacht nu in de gevangenis zijn proces af.

De aanvankelijke straffeloosheid kan anderen hebben aangemoedigd zijn voorbeeld te volgen, zegt Tuñez.

In 2009 werd in Argentinië een ambitieuze wet tegen huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen aangenomen, maar het ontbreekt aan geld om die te implementeren, zegt Tuñez. Ook ontbreekt het volgens haar aan een duidelijke boodschap van de politiek en de rechtelijke macht, een boodschap die moet zorgen voor een andere houding ten opzichte van seksistisch geweld.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.