Nieuwe regering betrekt oppositie bij terrorismebestrijding

Na de verkiezingen van vorige maand in Jemen heeft president Ali Abdullah Saleh deze week zijn nieuwe regeringsploeg voorgesteld. Naast een aantal bekenden, telt die ook een groot deel nieuwe gezichten. Heel opmerkelijk is dat de leider van de belangrijkste oppositiepartij is aangesteld als adviseur van de president. Saleh hoopt op die manier eensgezind de strijd te kunnen aanbinden met het internationale terrorisme.

Tijdens de stembusslag van vorige maand bracht 76 procent van de 8,9 miljoen Jemenitische kiezers een stem uit. Daarbij behaalde de regerende partij, het Algemeen Volkscongres GPC, 214 van de 280 parlementszetels. De islamitische Islah-partij sleepte veertig zitjes in de wacht en de Jemenitische Socialistische Partij moest het stellen met acht zetels. De overige plaatsen waren voor onafhankelijke kandidaten en kleinere groeperingen.

Deze week heeft president Ali Abdullah Saleh van de GPC een sterk vernieuwde regering voorgesteld. De premier blijft als voorheen Abdulqader Bajammal, maar verder telt de 35-koppige ploeg zeventien nieuwe gezichten. Onder hen ook Amat Alaleem Alsosoa, de nieuwe vrouwelijke minister voor Mensenrechten. Zij is meteen ook de enige vrouw in het parlement. President Saleh heeft zijn ministers meegedeeld dat zij zullen worden vervangen wanneer zij binnen de twee jaar niet in staat blijken goed werk te leveren. Salem Saleh Mohammed, de leider van de socialistische partij, is benoemd tot adviseur van de president.

Die aanstelling moet volgens de regering meer politieke eensgezindheid opleveren in de strijd tegen het terrorisme. Al in de aanloop naar de verkiezingen had de GPC beloofd een coalitieregering te vormen om de politieke eenheid in het land te garanderen. Toch zal de benoeming van Saleh tot adviseur van de president vermoedelijk ook zorgen voor spanning tussen de socialistische en de islamitische partij, die voor de verkiezingen een alliantie hadden gesloten. Salem leek alvast tevreden met zijn functie. President Saleh heeft een wijs besluit genomen, stelt hij in een interview met Al-Khaleej, een krant uit de Verenigde Arabische Emiraten. Nu moeten alle bannelingen naar het land terugkeren en we moeten allemaal samenwerken aan de opbouw van de natie. Salem verbleef zelf eerder in vrijwillige ballingschap in Dubai.

In een verdere toegeving aan de oppositie heeft president Saleh ook nog ingestemd met de vrijlating van 13 socialistische leiders die waren veroordeeld tot de doodstraf. De 13 zijn in 1994 gearresteerd toen zij met hun partij aandrongen op een afscheiding van Zuid-Jemen. De twee delen van het land waren op 22 mei 1990 herenigd en de veroordeelden zijn afgelopen week vrijgelaten op de dertiende verjaardag van die eenmaking. Met deze vrijlating probeert de president een eind te maken aan een verdeeldheid van lang geleden. Wij vragen hun om mee te werken aan de opbouw van ons land, dat tenslotte groot genoeg is voor iedereen, aldus Saleh.

De nieuwe regering is vastbesloten werk te maken van de strijd tegen het terrorisme. Jemen wil nog sterker optreden als een partner van de internationale gemeenschap om alle vormen van terreur te bestrijden; want terreur vormt een bedreiging voor de veiligheid, de stabiliteit en de vrede op deze wereld, stelt Saleh. De president wil dat het ministerie voor Religieuze Zaken toeziet op de keuze van gematigde predikanten voor de moskees. Tijdens de Irakoorlog lieten verschillende predikanten van de Islah-partij luid protest horen tegen de VS. Vier mensen kwamen om in schermutselingen met de politie bij de bestorming van de Amerikaanse ambassade na het vrijdaggebed. Wanneer er wat toezicht is op de toespraken in de moskees, zullen predikanten niet zo gauw oproepen tot een heilige oorlog tegen de vijanden van de islam of eisen dat de regering haar betrekkingen met de VS afbreekt, meent politiek analist Saad Thabet. Zo zal het voor de islamitische partijen waarschijnlijk ook moeilijker worden om aanhangers te ronselen.

Intussen heeft president Saleh het ministerie voor Informatie evenwel ook de opdracht gegeven de gevoelens van de mensen te respecteren en niets te ondernemen dat indruist tegen de religie en de zeden van de bevolking. Het ministerie van Justitie kreeg het verzoek rechtvaardig te zijn voor iedereen, rekening houdend met de grondwet en de nood om de wetten na te leven. Toch blijken vele Jemenieten minder wakker te liggen van deze thema’s dan van de problemen op het vlak van armoede en onderontwikkeling. Zij willen dat de regering in de eerste plaats iets doet aan de corruptie en de werkloosheid in hun land.

Nabil Sultan

xml=3

Ref: mm ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.