Nieuwe regering "klap in het gelaat van Tsjechische vrouwen"

Vrouwen tellen niet mee in Tsjechië. Dat is de reactie van vrouwenorganisaties op de samenstelling van de nieuwe regering in Praag. De nieuwe bewindsploeg telt geen enkele vrouwelijke minister.
Bij de verkiezingen eind mei veroverden vrouwen 44 van de 200 zetels in het Tsjechische Lagerhuis. Dat was een record. In de aanloop naar de verkiezingen hadden verscheidene partijleiders zich ook sterk gemaakt voor een grotere aanwezigheid van vrouwen in de politiek. Maar tijdens de moeilijke regeringsvorming slikten de drie coalitiepartijen die belofte weer in.
“Vrouwen blijken niet relevant voor de toekomst van het land”, zegt Michaela Appeltova van de vrouwenrechtenorganisatie PadesatProcent (50 procent). “De nieuwe regering moet een hele reeks ingrijpende hervormingen doorvoeren in uiteenlopende sectoren als de openbare diensten en de gezondheidssector, en vrouwen zullen daar geen inspraak in hebben.” PadesatProcent werkt aan een campagne die de regering moet overtuigen alsnog vrouwelijke ministers te benoemen.

Volkswil


Tsjechië kreeg in 2002 ook al eens een kabinet zonder vrouwen. In het vorige parlement zetelde ook maar 17 procent vrouwen. Nu is dat aandeel opgelopen tot 22 procent. Vrouwenorganisaties zeggen dat die stijging erop wijst dat de bevolking meer vrouwen in de politiek wil.
“Het is een klap in het gelaat”, zegt Jana Ciglerova, een auteur die opkomt voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. “We zijn in het derde millennium, en toch is de helft van de bevolking nog altijd niet vertegenwoordigd in de regering.” Sommige experts vrezen nu dat de situatie van de vrouwen in Tsjechië nog zal verslechteren.
De Tsjechische feministen kijken jaloers naar buurland Slovakije. Dat land krijgt deze week met Iveta Radicova zijn eerste vrouwelijke premier. Maar vrouwenorganisaties in Slovakije wijzen op de verregaande discriminatie van vrouwen op de werkvloer. Mannen maken ook nog altijd de dienst uit in de Slovaakse politiek. Er zetelen maar 23 vrouwen in het Slovaakse parlement; 15 procent van het totale aantal parlementsleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift