Nieuwe regering tegen goedkope generieke medicijnen

De nieuwe minister van Volksgezondheid van de democratisch gekozen regering in Thailand verwerpt de beslissing van zijn voorganger om goedkope generieke medicijnen tegen kanker toe te staan. “Hij gedraagt zich als minister van Handel”, zeggen critici, die waarschuwen voor de gevolgen als de arme bevolking het met dure merkmedicijnen moet doen.
Ex-minister Mongkol Na Songkhla gaf zogenaamde dwanglicenties af, waardoor het gebruik werd toegestaan van vier generische medicijnen tegen kanker. Dat besluit wordt nu bekritiseerd door zijn opvolger Chiya Sasomsab. Onlangs kondigde hij aan een plan voor betaalbare medicijnen tegen kanker terug te draaien.

Furieus


Activisten zijn furieus. “We zijn al in gesprek met advocaten over een mogelijke aanklacht tegen de minister omdat hij de beslissingen terugdraait”, zegt Kannikar Kijitwatchakul van de ngo Free Trade Agreement Watch (FTA Watch). “Het is ironisch dat de gezondheidsminister van een militair regime beter voor het land zou zijn dan een minister van een gekozen regering”, zegt oud-senator Jon Ungpakorn. “Onze huidige minister gedraagt zich als de minister van Handel.”
Op dit moment kost een injectie van 80 milligram Docetexel, tegen long- en borstkanker, 25.000 baht (530 euro), terwijl de generische variant 4000 baht (85 euro) kost. Een tablet van 2,5 milligram van Letrozole tegen borstkanker kost 230 baht (5 euro) terwijl de prijs van een generisch tablet slechts 7 baht (14 cent) bedraagt. Zonder generische geneesmiddelen zouden de armen geen behandeling kunnen betalen, zeggen dokters. Er worden jaarlijks duizenden nieuwe gevallen van borst- en longkanker gemeld.

Voorbeeldfunctie


Thailand was een voorbeeld voor veel ontwikkelingslanden toen Mongkol eind 2006 dwanglicenties afgaf voor twee levensverlengende anti-aidsmedicijnen en een bloedverdunner voor hartpatiënten. Patenten zijn normaliter beschermd onder het TRIPS-verdrag van de Wereldhandelsorganisatie, maar ontwikkelingslanden mogen er (middels een dwanglicentie) van afwijken als er een noodsituatie is. Toch durven ontwikkelingslanden de mogelijkheid niet te gebruiken uit angst voor tegenmaatregelen van grote landen zoals de VS, die aan de kant van de grote farmaceutische bedrijven staan. Inderdaad plaatste Amerika Thailand vorig jaar op de lijst van landen die in de gaten gehouden moesten worden.
“Thailand heeft een moedige stap genomen en heeft veel druk van bedrijven weerstaan”, zegt Sarah Ireland van Oxfam. Het land biedt als eerste niet alleen generische medicijnen tegen besmettelijke ziekten zoals hiv/aids, maar ook tegen hartziekten en kanker. Dat dreigt de nieuwe minister nu terug te draaien. Zelfs de Kamer van Koophandel heeft kritiek, bij monde van vicevoorzitter Buntoon Wongseelashote: “Medicijnen zijn een zaak van leven en dood. Dat is niet het geval bij normale luxegoederen.”
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht deze maand een advies uit aan de regering. De WHO herinnerde Chiya aan de mogelijkheid die het TRIPS-verdrag biedt: “Er zijn bij de WTO verschillende opties om toegang tot medicijnen te verbeteren. Het afgeven van dwanglicenties is daar een van.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.