Nieuwe regering wil af van terrorismewet

India gaat afstappen van de wet die de ordediensten en het gerecht verregaande bevoegdheden geeft in de strijd tegen het terrorisme. De Indiase antiterreurwet werd vooral gebruikt om minderheden en klokkenluiders aan de schandpaal te nagelen. Volgens waarnemers is de verrassende verkiezingsnederlaag van de hindoenationalistische BJP onder meer aan die misbruiken te wijten.





Net als vele andere landen wapende India zich na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS tegen het terrorisme door het gerecht, de politie en de ordediensten verregaande bevoegdheden te geven. De Indiase versie van de antiterreurwet heet Prevention of Terrorism Act (POTA). Het was het geesteskind van de Bharatiya Janata Party (BJP), die een onverwachte nederlaag leed bij de parlementsverkiezingen.

De afschaffing van de antiterreurwet staat bovenaan het regeerakkoord dat de nieuwe coalitie in India deze week presenteerde. De Verenigde Progressieve Alliantie (UPA) maakt zo één van de belangrijkste campagnebeloftes van de Congrespartij waar. BJP-voorzitter Venkaiah Naidu beschuldigde de nieuwe regering ervan een terreurvriendelijk regime in te stellen. Naidu vindt dat de nieuwe machthebbers de reële dreiging van het terrorisme in Kasjmir en in andere delen van het land negeren.

Volgens veel politieke waarnemers heeft POTA de BJP nochtans de das omgedaan. In de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu wisselde de Dravida Munnetra Kazhagam (DMK), een belangrijke coalitiepartner van de BJP, van kamp omdat ze niet meer kon leven met de draconische wet. De DMK kaapte alle 40 parlementszetels weg voor de neus van de BJP en zijn bondgenoten en vormde vervolgens een alliantie met Congres - een politiek feit dat de doorslag gaf in de verkiezingsoverwinning van de BJP.

Congres slaagde erin om van de POTA-wet een campagnethema te maken. Erg moeilijk was dat niet: de wet werd flagrant misbruikt voor de repressie van religieuze en etnische minderheden en zelfs om politieke tegenstanders achter de tralies te krijgen. De politie en de ordediensten gebruikten hun extra armslag om over het hele land mensen op te sluiten en te martelen. Amnesty International documenteerde een waslijst van misbruiken tegen moslims (vooral in de deelstaat Gujarat), journalisten, activisten, politici en gemarginaliseerde groepen als inheemse volken en vrouwen. Ook de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) en het hooggerechtshof waarschuwden voor misbruik van de antiterreurwet.

Eén van de meest spraakmakende arrestaties was die van Syed Abdul Rehman Geelani, een docent aan de universiteit van Delhi. Louter omwille van het feit dat hij uit Kasjmir afkomstig is, werd hij het slachtoffer van een heksenjacht. Geelani werd beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag op het Indiase parlement van 13 december 2001. Hij werd door een buitengewone rechtbank ter dood veroordeeld maar het hooggerechtshof pleitte hem vorig jaar vrij van alle schuld. (mm/pd)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.