Nieuwe richtlijn ‘vrijgeleide voor vervuilers’

In het Europees Parlement is gisteren een nieuwe richtlijn voor luchtvervuiling aangenomen. De nieuwe richtlijn is een slordige, onduidelijke tekst die er niet voor zal zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert, zegt het Europees Milieubureau.
De nieuwe richtlijn kwam tot stand na overleg tussen het Europees Parlement en de regeringen van de verschillende lidstaten. Europees Commissaris voor Milieu, Stavros Dimas, sprak over een akkoord dat ‘ambitieuze, maar realistische en tijdige standaarden’ voorziet voor luchtveruiling. 
John Hontelez, directeur-generaal van het Europees Milieubureau (EEB) is echter teleurgesteld: ‘Aanvankelijk was deze richtlijn bedoeld om bestaande wetten rond luchtkwaliteit te vereenvoudigen. De nieuwe regulering is niet beter, maar verwarrend. Het zou beter geweest zijn indien de bestaande vier richtlijnen correct en op tijd werden nageleefd.’
De nieuwe richtlijn bepaalt onder andere dat de limieten voor fijn stof afhangen van de omstandigheden. Ook bevat de richtlijn een clausule die bepaalt wat moet verstaan worden onder ‘pollutie’.

2015


Het Europees Milieubureau is vooral teleurgesteld over het gebrek aan inspanningen die de Europese lidstaten bereid zijn te leveren. De nieuwe limiet voor fijn stof, afgesproken op 25 microgram per kubieke meter, zal pas ingaan vanaf 2015. Deze limiet kan door elke lidstaat behaald worden zonder extra inspanningen en zal dus niet zorgen voor een vermindering van de luchtvervuiling.
Het Europees Parlement wenste eveneens een uitstel van de bestaande limieten op grof stof. ‘Gelukkig zijn de besluitmakers niet ingegaan op de excessieve eisen van het Parlement. De voortdurende vraag om uitstel is niets minder dan een carte blanche voor vervuilers’, zegt Dragomira Raeva van het EEB.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.