Nieuwe stakingsgolf in Peru

Ruim 16.000 artsen in Peru hebben maandag (29 oktober) het werk neergelegd. Duizenden werknemers uit het hoger onderwijs en 300.000 cocaboeren voeren al enkele dagen actie. De komende dagen beginnen ook mijnwerkers, bouwvakkers en nog een aantal grote beroepsgroepen te staken. Ze eisen betere arbeidsvoorwaarden en de inlossing van de beloften die de regering van president Alan García maar blijft doen.
In juli laaide het sociaal protest ook hoog op in Peru. De eisen van nu klinken nog net hetzelfde. “De regering belooft veel, maar er gebeurt niets concreets om onze situatie te verbeteren”, zegt Julio Vargas, de voorzitter van de Peruaanse Artsenvakbond (FMP). De actievoerders eisen loonsverhogingen en meer respect voor recente collectieve arbeidsovereenkomsten.
Sommige stakers willen ook een herschikking van de regering. Ze argumenteren dat het huidige economische beleid van de regering de Peruanen alleen maar armer maakt. Vooral de forse prijsstijgingen zetten kwaad bloed.
De 16.000 artsen uit 6.000 ziekenhuizen en gezondheidscentra staken twee dagen lang, de cocaboeren hebben geen einddatum aangegeven. De mijnwerkers begonnen eind vorige week opnieuw te onderhandelen met de regering, maar hebben al aangekondigd dat ze op 5 november aan een staking van onbeperkte duur beginnen. Op 8 november komt er een nationale actiedag.
In sommige regio’s is het ook onrustig. Sociale organisatie en burgerbewegingen in het noordoosten van het land hebben voor woensdag en donderdag een staking aangekondigd. Ze verzetten zich tegen een wetsvoorstel dat een einde zou maken aan belastingvrijstellingen in de Amazoneregio.
De regering dreigt hard op te treden tegen de protesten. Binnenlandminister Luis Alva Castro herinnerde eraan dat ambtenaren die betogingen of stakingen steunen of eraan deelnmen, kunnen worden ontslagen. Dat wordt mogelijk gemaakt door een reeks van omstreden wetten die in juli werden goedgekeurd. De nieuwe regels beschermen ook agenten of militairen die hard optreden tegen ordeverstoorders.
Volgens minister Alva Castro namen aan de betogingen van de afgelopen tijd ook mensen deel die de laatste jaren zijn vrijgekomen na een verblijf in de cel op beschuldiging van terrorisme. Ook premier Jorge del Castillo had het over een “duistere impuls” achter de sociale protesten
Experts zien meer voor de hand liggende oorzaken. Peru houdt nog altijd vast aan de unfaire sociale wetgeving die president Alberto Fujimori (1990-2000) invoerde om de economie aan te zwengelen, zegt Javier Mujica van de sociale denktank Cedal. Bovendien moeten de Peruanen aanzien hoe de kloof tussen rijk en arm almaar breder wordt. Vorig jaar dreven de Peruaanse ondernemingen hun winsten op met 140 procent, terwijl de lonen van bedienden met amper 1 procent stegen en arbeiders zelfs 3 procent moesten inleveren.
“De vakbonden moeten voor een tegengewicht zorgen”, oordeelt Mujica. “De regering staat aan de kant van de bedrijven.” Het feit dat de regering zich niet veel aantrekt van sociale akkoorden die eerder dit jaar gesloten werden, voedt het protest nog meer. De mijnwerkers oordelen bijvoorbeeld dat de overheid nog niets heeft waargemaakt van afspraken uit mei om het statuut van uitzendarbeiders te verbeteren en de mijnbouwbedrijven te dwingen hun werknemers te laten delen in hun winst.
De 300.000 cocaboeren die hun velden in de steek hebben gelaten, zijn boos omdat de regering geen werk maakt van een ander akkoord dat een einde zou moeten maken aan de vernietiging van cocaplantages en dat de boeren de mogelijkheid zou bieden zich te laten registreren. “Deze regering houdt haar woord niet en wil ook geen dialoog voeren”, vindt Pedro Pérez Baylón van de boerenvakbond Conpaccp.
Binnenlandminister Alva Castro heeft al laten weten dat de acties tegen illegale cocaplantages in geen geval zullen worden stopgezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.