Nieuwe stap naar internationaal wapenhandelsverdrag is hoopgevend

Dinsdag 2 april 2013 werd een historische dag voor de internationale vrede en veiligheid. Na meer dan 10 jaar actievoeren door een wereldwijde beweging van ngo’s, onder meer Pax Christi, en jarenlange onderhandelingen tussen de staten, was het eergisteren zover: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties sloot het internationaal wapenhandelsverdrag af.

Pax Christi Vlaanderen en de partners van de Vlaamse Vredesweek, die hier in 2011 nog actief campagne voor voerde, zijn bijzonder verheugd.

Hoop

Deze historische gebeurtenis zorgt ervoor dat de handel in wapens in de toekomst aan striktere regels zal onderhevig zijn. Zo zal het niet meer mogelijk zijn wapens te leveren als er een risico bestaat dat deze wapens massawreedheden of grove mensenrechtenschendingen zullen teweeg brengen. Dit verdrag kan in de toekomst duizenden mensenlevens redden. Het biedt mensen in de vele conflictgebieden die onze wereld kent, hoop voor een betere toekomst.

Het verdrag toont aan dat indien burgers en ngo’s zich uitspreken voor een meer vredevolle wereld zelfs een van de grootste en meest winstgevende industrieën, de wapenindustrie, zich moet schikken naar een grotere controle van haar handel en wandel.

Ratificatie

Met 153 voorstemmers, 23 onthoudingen en 3 tegenstemmers is het verdrag op 2 april 2013 in New York met een overgrote meerderheid goedgekeurd. Dit keer hebben de meeste wereldleiders gehandeld volgens hun naam en kozen ze voor vrede, mensenrechten en eerbied voor het leven en niet voor economische belangen.

Toch is het werk niet af. Het verdrag kan vanaf 3 juni door staten geratificeerd worden. Als 50 landen het hebben geratificeerd, treedt het verdrag officieel in werking. Wij roepen de staten daarom op dit verdrag zonder uitstel te ratificeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.