Nieuwe techniek "print" geneesmiddelen

Wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij geneesmiddelen “geprint” worden op een standaard pil. Dat heeft als voordeel dat het productieproces veel sneller en goedkoper kan, en dat het geneesmiddel sneller in het lichaam wordt opgenomen.
Het onderzoek, een samenwerking tussen de Universiteiten van Leeds en Durham en geneesmiddelenfabrikant
GlaxoSmithKline (GSK), kan een revolutie betekenen voor de productie van geneesmiddelen, die al duizend jaar virtueel onveranderd is.
Het nieuwe proces lijkt erg op het systeem dat door inkjetprinters gebruikt wordt. De actieve bestanddelen van het geneesmiddel worden vermengd met een vloeistof, die vervolgens geprint wordt op een standaard pil. Dat heeft als voordeel dat er niet telkens een specifieke pil ontwikkeld moet worden, maar dat gewoon de “inkt” veranderd moet worden.

Kleine hoeveelheid


De meeste geneesmiddelen moeten in minuscule doses ingenomen worden, vaak maar een duizendste van het volume van een pil. De pil moet het geneesmiddel enkel handiger maken. Maar het is voor de fabrikant technisch moeilijk om ervoor te zorgen dat elke pil van het sterk verdunde mengsel dezelfde hoeveelheid werkzame stof bevat. Ook kwaliteitscontrole is daardoor moeilijk.
Het nieuwe proces lost die problemen op. Door het geneesmiddel op een standaard pil te printen, is men zeker van de exacte hoeveelheid werkzame stof op elke pil. Dat kan de productie van nieuwe geneesmiddelen behoorlijk versnellen.
Bovendien wordt het geneesmiddel ook sneller opgenomen door het lichaam, omdat de actieve bestanddelen aan de buitenkant van de pil zitten. En tot slot kunnen combinaties van geneesmiddelen op een pil geprint worden, waardoor patiënten die veel geneesmiddelen nodig hebben, minder pillen moeten slikken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.