Nieuwe toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea

Kolonels van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar vandaag ontmoet in het grensgebied van beide landen. Het was de eerste onderlinge ontmoeting sinds de Noord-Koreaanse aanval op het Zuid-Koreaans eiland Yeonpyeong in november waarbij vier mensen om het leven kwamen.

 

De bedoeling is om een militair topoverleg voor te bereiden dat gericht is op het beëindigen van het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea. Dat overleg zal zes deelnemers tellen: beide Korea’s, China, Rusland, Japan en de VS. Het is al twee jaar geleden dat er zo’n debat is gehouden. Noord-Korea trok zich toen terug en kondigde het einde van de onderhandelingen aan.

In januari verklaarde Amerikaans minister van defensie, Robert Gates, dat het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea een directe bedreiging voor de VS vormde. Binnen de vijf jaar zou er een atoomwapen gemaakt kunnen worden. Hij uitte die bezorgdheid amper een uur nadat hij de Chinese president, Hu Jintao, had ontmoet. Mogelijk wou hij China ervan overtuigen dat Amerika Noord-Korea nu als een wereldwijde bedreiging beschouwt. De VS zet al jarenlang druk op China, Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot, om Kim Jong-il te overtuigen zijn nucleaire wapenprogramma te beëindigen. 

Provocatie en charmeoffensief

De gesprekken lijken er op te wijzen dat de spanningen tussen beide landen opnieuw geminderd zijn. Zuid-Korea staat echter onder druk van de VS dat zich zorgen maakt over de nucleaire plannen van Noord-Korea. Het Zuiden zelf was niet tuk op het herstellen van de contacten. President Lee Myung-bak had Noord-Korea opnieuw tot vijand nummer een uitgeroepen. Zuid-Korea beweert nu dat het Noorden een strategie heeft toegepast waarbij er eerst wordt geprovoceerd om daarna met een charmeoffensief hulp te vragen. Als ze die hulp dan niet krijgen, worden ze terug agressiever.

Noord-Korea, dat vragende partij was, moest ook een paar eisen inwilligen. De Noord-Koreaanse regering moest verantwoordelijkheid opnemen voor de aanval op het eiland en voor het torpederen van een Zuid-Koreaans oorlogsschip. Pyongyang ontkende de torpedering en zei bovendien dat het Zuiden het bombardement op Yeonpyeong had uitgelokt door eerst op hen te schieten. Seoul gaf toe dat er een schietoefening had plaatsgevonden, maar geen van de schoten waren op Noord-Korea gericht. 

Voedselcrisis

Zuid-Korea heeft eveneens alle handel met het Noorden stopgezet, waardoor de zwalpende Noord-Koreaanse economie nog zal verslechteren. De levensverwachting van de gemiddelde Noord-Koreaan is bovendien met drie jaar gedaald. Daarbij komt nog eens dat het land getroffen is door een langdurige vorst die de oogsten bedreigt. En de buitenlandse steun is de laatste jaren verminderd als gevolg van de toenemende nucleaire dreiging. Een voedselcrisis is nakend.

Interviews met mensen die het land hebben verlaten, schetsen een duidelijk beeld van de wanhoop in het land en van de groeiende aversie tegen Kim Jong-il. Ontberingen, economische recessie en politieke onzekerheden beletten echter een voelbare weerstand tegen de overheid. De Noord-Koreaanse propaganda zegt dat de huidige armoede het resultaat is van een westers plot bedacht door de VS, Zuid-Korea en Japan. Deze landen zijn wel de sleutel voor het Noorden om via onderhandelingen economische hulp te ontvangen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.