Nieuws groeit traag en sterft snel

Een nieuwsbericht groeit traag maar wordt dan heel snel gedumpt voor ander nieuws. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse computerwetenschappers die wekenlang 1,6 miljoen websites in de gaten hebben gehouden. Door de explosie van nieuwsberichten op het internet kan men de nieuwscyclus, de geboorte, groei en dood van een nieuwsbericht, nu perfect in kaart brengen.
De onderzoekers van de Amerikaanse Cornell-universiteit stelden vast dat nieuwsberichten vaak hetzelfde ritme vertonen. Eerst nemen ze hun tijd om op het voorplan te verschijnen, maar zodra ze daar belanden, verdwijnen ze in nauwelijks enkele dagen. Nieuwe berichten hebben dan hun plaats ingenomen.
De cyclus in de blogosfeer blijkt duidelijk anders te verlopen. Daar groeit nieuws heel snel en blijft het ook langer hangen. Dat komt doordat bloggers daar nog allerlei discussies aan koppelen. Maar ook daar moet het bericht uiteindelijk plaats ruimen voor jonger nieuws.
De studie bracht 90 miljoen artikels in kaart, een van de grootste analyses van online-nieuws ooit. De onderzoekers volgden daarvoor drie maanden lang 1,6 miljoen websites. Daarbij zaten 20.000 klassieke mediasites bij maar ook blogs. De onderzochte periode viel net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar.

Ecosysteem van het nieuws


“De verschuiving van nieuws naar het internet maakt het mogelijk om iets te kwantificeren wat anders zeer moeilijk te meten is, de tijdsdynamiek van het nieuws”, zegt Jon Kleinberg, professor computerwetenschappen. “We willen het volledige ecosysteem van het nieuws begrijpen, en online-nieuws weerspiegelt dat volledige ecosysteem nu voldoende accuraat om dat mogelijk te maken. Het is een stap naar het creëren van instrumenten die mensen het nieuws helpen te begrijpen, waar het vandaan komt en hoe het groeit uit de samenvloeiing van verschillende bronnen.”
De trage groei van een nieuwsbericht op de klassieke nieuwssites heeft volgens de onderzoekers met imitatie te maken: hoe meer sites het bericht brengen, hoe groter de kans dat nog meer andere sites dat ook gaan doen.
De blogosfeer werkt anders. Zodra een nieuwsbericht opduikt in de klassieke media, zagen de onderzoekers eerst een beperkte activiteit op de blogs, maar ineens schieten ze daar wakker en vertonen ze een piek die gemiddeld 2,5 uur na de piek op de klassieke sites komt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.