Nigeriaans parlement pleegt noodgedwongen staatsgreep

Het Nigeriaanse parlement heeft noodgedwongen een staatsgreep moeten plegen. Het droeg de bevoegdheden van de zieke president Umaru Yar’Adua over aan vicepresident Goodluck Jonathan en schond daarmee de Nigeriaanse grondwet.
De Nigeriaanse president Yar’Adua vertrok in november al uit Nigeria om zich te laten behandelen in Saoedi-Arabië. Dinsdag beslisten de beide kamers van het Nigeriaanse parlement om vicepresident Jonathan aan te wijzen als leider toot Yar’Adua zichzelf weer fit verklaart.
Nigeriaanse televisiekijkers zagen Jonathan bidden voor de snelle genezing en terugkeer van de afgezette president. “De omstandigheden waarin ik vandaag het ambt opneem als waarnemend president zijn ongewoon”, zei hij . “Meer dan ooit roep ik alle Nigerianen op om te bidden voor het volledige herstel van onze geliefde president en zijn snelle terugkeer.”

Controversiële afwezigheid


De beslissing volgt op de lange, controversiële afwezigheid van de president. Die verliet het land eind november vorig jaar zonder het parlement op de hoogte te brengen en zonder zijn bevoegdheden over te dragen aan de vicepresident.
De grondwet biedt het parlement geen mogelijkheden om tijdelijk een andere president aan te stellen. Volgens de grondwet moet de president zelf een schriftelijke verklaring opstellen dat hij verlof neemt en niet in staat is zijn taken uit te voeren, vooraleer de macht kan overgedragen worden. Grondwetspecialist Festus Keyamo spreekt dan ook van een illegale beslissing. “Wat ze gedaan hebben, komt neer op een coup”, zegt Keyamo. “Het is een wanhopige beslissing door wanhopige politici in een poging om hun gezicht te redden.”
Het parlement verdedigt zich en wijst naar een interview van de zieke president op 12 januari op de BBC, waarin Yar’Adua zegt pas te zullen terugkeren als de artsen hem toestemming geven. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de president, met zijn verklaring in het wereldwijd uitgezonden interview, het parlement van onomstotelijk bewijs voorzien heeft dat hij met medisch verlof is”, zegt David Mark, voorzitter van de Senaat. “De voorbije 78 dagen zijn erg moeilijk geweest voor ons als land. We hebben nu de beslissing genomen die nodig is om het land opnieuw vooruitgang te kunnen laten maken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.