Nigeriaans president trekt aandacht op nucleaire top

Meer dan veertig regeringsleiders zijn deze week bijeen in Washington voor de Nucleaire Veiligheidstop. De Nigeriaanse interim-president Goodluck Jonathan kreeg disproportioneel veel aandacht vanuit de hoogste niveaus.
Jonathan, die het bestuur in februari overnam van de zieke president Umaru Yar’Adua, heeft nog maar een termijn korter dan een jaar te gaan, maar hij wordt in Washington gezien als een sleutelfiguur.

Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en de grootste economie van West-Afrika. Het land is de op vier na belangrijkste buitenlandse olieleverancier van de VS en de stabiliteit in Nigeria is een belangrijk punt voor Amerikaanse beleidsmakers.
 
In Jonathan zien ze iemand die kan voor komen dat het land dat op drift raakt na de maandenlange afwezigheid van Yar’Adua voor medische behandeling in Saoedi-Arabië. En hij zou ook een rol kunnen spelen bij het in gang zetten van lang uitgestelde hervormingen.
 
Tot die hervormingen behoren onder meer het creëren van voorwaarden voor geloofwaardige verkiezingen - die nu gepland staan voor januari - een agressievere campagne tegen corruptie, het leggen van een basis voor hervormingen van de kwakkelende Nigeriaanse energiesector, en het versterken van het acht maanden durende staakt-het-vuren met militanten. Dat laatste zou deels moeten gebeuren door economische ontwikkeling te stimuleren in de olierijke, maar arme Nigerdelta.

VerrassendZowel tijdens zijn ontmoeting met Obama afgelopen zondag als tijdens zijn presentatie voor de Council of Foreign Relations (CFR) zei Jonathan dat hij zijn baan niet ziet als eenvoudigweg de zaak draaiend houden tot januari.

Zijn besluit vorige maand om het kabinet van Yar’Adua te vervangen door mensen van zijn eigen keuze, verraste Nigeriakenners in de VS. Zij zien het als een veelbelovende zet voor hervormingen. Door het vervangen van het kabinet steeg ook Jonathans populariteit in eigen land, zo bleek uit opiniepeilingen.

Jonathans bezoek aan de VS, zijn eerste buitenlandse reis sinds hij interim-president werd, kwam een paar dagen na de oprichting van een Amerikaans-Nigeriaanse Binationale Commissie, een forum bedoeld om “het partnerschap tussen beide landen te verdiepen en versterken”.

De commissie heeft vier gebieden als prioriteit aangewezen: goed bestuur en transparantie, regionale samenwerking en ontwikkeling - met name in de Nigerdelta, hervormingen en investeringen in de energiesector met oog voor de armen en tot slot voedselzekerheid en landbouwontwikkeling.

Goed bestuur, in het bijzonder met het oog op de verkiezingen volgend jaar, en het consolideren van het breekbare staakt-het-vuren in de Nigerdelta hebben de hoogste prioriteit, zegt David Goldwyn, coördinator internationale energiezaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift