Nigeriaanse elite werpt olierijkdom over de balk

Sommige ziekenhuizen in de Nigeriaanse deelstaat Rivers hebben geen stromend water, geen elektriciteit en zelfs geen matrassen. In heel wat scholen zijn er geen handboeken en geen krijtjes. Grootschalige corruptie belet dat het oliegeld dat Nigeria binnenstroomt ten goede komt aan de gewone bevolking, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
HRW stelde de voorbije week in Lagos een dik rapport voor over de wraakroepende situatie in Rivers. Door de hoge olieprijzen streek Nigeria afgelopen jaar extra veel olie-inkomsten op. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de deelstaten waar de olie wordt gevonden. Maar de deelstaatregering in Rivers verkwanselde die bonus door wanbeheer en regelrechte diefstal. Intussen kunnen veel armen in de deelstaat hun kinderen niet naar school sturen. Ook moderne gezondheidszorg is er voor onbemiddelde mensen niet weggelegd.
“De begroting van de deelstaat en van lokale besturen is de voorbije jaren dramatisch gestegen, maar wanbeheer en diefstal hebben de basisgezondheidszorg en het onderwijs totaal doen aftakelen”, zegt Peter, directeur Afrika bij HRW. Rivers had vorig jaar een begroting van 1 miljard euro, naar Afrikaanse normen een gigantisch bedrag. HRW had de grootste moeite om de achterhalen waaraan dat geld werd besteed, blijkbaar omdat er iets te verbergen viel.

Frivole bouwprojecten


HRW beschuldigt de bestuurders van Rivers dat ze handenvol geld stopten in “frivole bouwprojecten” die vaak worden stopgezet vooraleer ze klaar zijn. Zo werd er een school voor gehandicpaten in de steigers gezet die nooit de deuren opende. In de vijvers van een groot kweekstation dat de voordelen van aquacultuur moest illustreren, werden nooit vissen uitgezet. Volgens de mensenrechtenorganisatie dienen dergelijke projecten enkel om geld te versluizen naar aannemers.
De regering van Rivers verwerpt het rapport. Andere critici in Nigeria vragen zich af waarom HRW het vuur opent op Rivers terwijl corruptie toch iets is waar heel het land onder lijdt.
Volgens de Nigeriaanse Commissie voor Economische en Financiële Misdaden riskeren 31 van de 36 huidige gouverneurs in Nigeria vervolging wegens corruptie als hun ambtstijd erop zit. De federale regering is transparanter geworden, maar regionale en plaatselijke besturen volgen dat voorbeeld voorlopig niet. En precies die instanties zijn verantwoordelijk voor gezondheidszorg en onderwijs.
Misschien kunnen de deelstaatverkiezingen van april verandering brengen. Maar de vorige stembusslag in 2003 werd overschaduwd door politiek geweld dat uitging van knokploegen die ook al betaald werden met oliegeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.