Nigerianen ontdekken de beurs

De Nigeriaanse beurs van Lagos groeide in de voorbije tien jaar uit tot een van de grootste van Afrika. Steeds meer particuliere investeerders willen hun graantje meepikken van de sterke groei van aandelen in de bank-, olie- of vastgoedsector.
Elke werkdag staat er mensenmassa voor het beursgebouw in Customs Street in Lagos, de economische hoofdstad van Nigeria. Mannen en vrouwen, ouderen en jongeren, niemand zit erom verlegen zijn of haar visie op de aandelenmarkt te verkondigen aan eenieder die het horen wil. “Dankzij de beurs heb ik flinke winsten gemaakt en heb ik nu vier auto’s”, zegt Charles Okey, een voormalige bode bij een lokale firma.
“De beurs maakt elk jaar talrijke miljonairs”, bevestigt professor Ndidi Okereke-Onyuike, de directrice van de Nigeria Stock Exchange, zonder in detail te treden. De beurs in Lagos ontstond als een lokale aandelenmarkt in 1960 en werd in 1977 genationaliseerd. Tien jaar geleden stonden er 180 bedrijven genoteerd met een marktkapitalisatie van ongeveer twee miljard euro. Tot in 1998 was Nigeria een bijzonder onstabiel land waar binnenlandse en buitenlandse investeerders met een wijde boog omheen liepen.
Magneet voor investeerders
Daar kwam verandering in toen president Olesegun Obansanjo in 1999 begon met de strijd tegen de corruptie en een omvangrijk economisch hervormingsprogramma op de rails zette. Gestuwd door de olie-industrie groeide de economie met 6,5 procent in 2005 en 10 procent in 2007. Het land trekt tegenwoordig 15 procent van de buitenlandse investeringen in Afrika aan. Daarmee staat het na Egypte op de tweede plaats.
Op de beurs staan 283 bedrijven genoteerd met een marktkapitalisatie van 97 miljard euro. De meesten zijn actief in de olie- en gassector en de bank- of vastgoedsector. Volgens het Nigeriaanse overheidagentschap dat zich bezighoudt met exportpromotie, is de bijdrage van de beurs tot het bruto binnenlands product tussen 2005 en januari 2008 meer dan verdubbeld.
“De Nigerianen zijn er zich van bewust hoe belangrijk aandelen kunnen zijn”, zegt analist Anderson Iyke. Sommigen, zoals ziekenhuisagent Folorunsho Agoro, hebben geleerd met schade en schande. Agoro maakte flinke verliezen toen na een hervorming van de banksector in 2004-2005 enkele financiële instellingen failliet gingen en andere gedwongen werden te fuseren.
Zonder risico’s ?
Sinds de hervorming hebben de mensen de indruk dat speculeren op de beurs veiliger is geworden. “In 2007 heb ik een goede zaak gedaan door 5000 aandelen te kopen van een privébank en die zes maanden later vijf keer duurder te verkopen”, zegt de banketbakster Helen Opabio enthousiast. Onderwijzeres Constance Chikere en haar man hebben in tien maanden 6709 euro winst gemaakt, ook met bankaandelen. “Met dat geld hebben we een huis gebouwd waar we sinds december in wonen”, zegt Constance.
Er blijven nochtans problemen bestaan met bedrijven die valse resultaten bekendmaken om hun aandeelhouders niet de dividenden te moeten uitbetalen waar ze recht op hebben. De Securities Exhange Commissie, die toezicht moet houden op de beuractiviteiten, heeft beloofd strenger op te treden en boosdoeners van de beurs te gooien.
 
Volgens professor Ndidi Okereke-Onyuike zal van de geloofwaardigheid van de beurswaakhond afhangen of Nigeria zijn ambitie kan waarmaken”om tegen 2020 tot de twintig grootste economieën van de wereld te gaan behoren.”
Infosud/Vertaling IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.