Nobelprijs voor de Vrede voor Ahtisaari

De voormalige president van Finland, Martti Ahtisaari, heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn inspanningen om verschillende internationale conflicten op te lossen.
Ahtisaari bemiddelde in 2005 zeven maanden lang tussen de Indonesische regering en de rebellen in Atjeh. De onderhandelingen mondden uit in een vredesovereenkomst, waarbij de rebellen gedeeltelijke autonomie verkregen. In Namibië begeleidde hij als speciale VN-afgevaardigde de overgang naar vrede. Hij stelde ook aanbevelingen op over het statuut van Kosovo.
De 71-jarige Fin ging in 1978 als diplomaat aan de slag bij de Verenigde Naties. In 1991 werd hij in Finland verkozen tot minister van Buitenlandse Zaken, van 1994 tot 2000 was hij president van Finland. Hij wenste geen tweede termijn.
‘Martti is een briljante onderhandelaar en bemiddelaar, met een erg efficiënte stijl en een ijzeren wil’, laat de International Crisis Group, waarvan Ahtisaari van 2000 tot 2004 voorzitter was, weten. ‘Vooral in Namibië, Atjeh en Kosovo behaalde hij zo grote successen. De erkenning voor zijn werk is zowel overtijd als buitengewoon welverdiend.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift