Nobelprijswinnaar Stiglitz gaat Birmese junta adviseren

De lijst met invloedrijke buitenlanders die afreizen naar Birma om advies te verlenen en in discussie te treden met het militaire regime in het land, wordt steeds langer. De laatste die aansluit in de rij is Joseph Stiglitz, winnaar van de Nobelprijs voor Economie.
De voormalige hoofdeconoom van de Wereldbank vliegt op 14 december naar Birma (Myanmar) voor een missie gericht op het onderzoeken en verbeteren van de plattelandseconomie in het Zuidoost-Aziatische land, zegt Noeleen Heyzer. Zij is hoofd van de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Zuidzee (ESCAP), een regionaal VN-orgaan.
“Stiglitz zal een paar dagen in Birma zijn om zijn ideeën over armoedebestrijding en groei van de plattelandseconomie delen”, licht Heyzer toe. “We hopen dat zijn missie helpt nieuwe ruimte te creëren voor economische besluitvorming en politiek. Het gaat erom de armsten in Myanmar te bereiken.”

Speciale noden


Stiglitz, die bekend staat om zijn kritische houding ten opzichte van de globalisering, zal tijdens zijn bezoek spreken met de Birmese minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en de minister van Nationale Ontwikkeling. Ook is hij als spreker aanwezig bij een forum over ontwikkeling in Naypidaw, de bestuurlijke hoofdstad van Birma. Verder voert hij gesprekken met Birmese economen, VN-experts, de diplomatieke gemeenschap en sprekers van plaatselijke en internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).
ESCAP’s betrokkenheid bij Birma is onderdeel van een breder programma gericht op landen met “speciale noden”. In augustus bezocht Heyzer Birma. De gesprekken die tijdens dat bezoek gevoerd werden, gingen over behoefte van boeren om gemakkelijker leningen te kunnen afsluiten en de zorgen over de vaste rijstprijs, die zo laag is dat boeren permanent in armoede leven.

Dovemansoren


Birmese economen vragen zich af of de junta open staat voor de ideeën van Stiglitz. Eerdere beleidsaanwijzingen om de economie te verbeteren, werden enthousiast ontvangen, maar vervolgens genegeerd door het regime.
In 2002 voerde Japan met steun van het regime een macro-economische en structurele hervormingsstudie uit. Daarvoor kregen de onderzoekers inzage in gevoelige economische gegevens. Het regime liep echter niet warm voor de aanbevelingen die op grond van de studie werden gedaan. De implementatie daarvan, die Japan bereid was te steunen, bleef uit.
“Dat onderzoek werd uitgevoerd door Japanse en Birmese topeconomen, maar het werd verworpen door de militaire regering”, zegt een Birmese econoom uit Noord-Thailand, die anoniem wil blijven. “Dit gebeurde nadat Japan er alles aan had gedaan om met een voor het regime uitvoerbaar en acceptabel programma te komen. Ook andere adviezen kunnen aan dovemansoren zijn gericht.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.