Nog meer bomen voor de bijl op Madagaskar

De overgangsregering van Madagaskar krijgt de illegale houtkap niet onder controle. Sinds april vorig jaar is het hakken, vervoeren en verkopen van de meest begeerde houtsoorten er verboden, maar de unieke bossen op het grote eiland worden verder leeggeroofd.

Twee weken geleden legde de gendarmerie van Antalaha aan de noordoostkust van Madagaskar beslag op twee vrachtwagens die samen dertig ton rozenhout vervoerden. De streek rond Antalaha was al in 2009 het epicentrum van de illegale houtkap op Madagaskar.

Rozenhout

Maar ook in andere delen van het eiland worden kostbare boomsoorten massaal omgehakt. Een paar dagen eerder werden drie vrachtwagens met 115 rozenhoutstammen geconfisceerd in Tolagnaro, in het zuidoosten van Madagaskar. Enkele dagen eerder waren in dezelfde regio meer dan 1000 stammen palissander in beslag genomen, een verwante houtsoort die ook veel geld oplevert.

In de haven van Mahajanga, in het noordwesten van het eiland, worden sinds december 2010 meer dan 250 containers met voor de export gehakte palissander vastgehouden. Die maatregel houdt verband met het exportverbod van april 2010. “Maar er wordt nog volop gekapt”, zegt Ndranto Razakamanarina, bosbouwkundig ingenieur en voorzitter van de Alliance Voahary Gasy, een coalitie van burgerorganisaties die de bossen op Madagaskar beter willen beschermen.

Volgens Razakamanarina werden er in 2009 – het jaar waarin Madagaskar met een politieke crisis te maken kreeg die nog altijd niet is opgelost – en in het eerste trimester van 2010 meer dan 2.600 containers met hout vanuit Madagaskar naar het buitenland verscheept. De houthakkers die de massa dure boomstammen aanvoerden, hebben sindsdien hun zagen niet laten rusten. “Er wordt niet enkel in het noordoosten gekapt, maar over heel Madagaskar, vooral in het zuidoosten en het noordwesten”, zegt Razakamanarina. “De houthakkers hopen hun voorraden kwijt te raken als de export weer wordt toegelaten.”

“Op plaatsen als Marojejy of Masoala is de situatie onder controle dankzij de hulp van de plaatselijke gemeenschappen”, zegt Bernard Rakotondrainibe, adjunct-algemeen directeur van de Nationale Parken van Madagaskar. Die twee plaatsen maken deel uit van de bossen in het oosten van het land, die in 2010 door de Unesco op de lijst met bedreigd wereldnatuurerfgoed werden gezet. “Maar in andere streken loopt het uit de hand”, zegt Rakotondrainibe.

Dungezaaide boswachters

De overheid heeft de middelen niet om toe te zien op de uitgestrekte wouden. In Antalaha moeten amper 70 boswachters 400 vierkante kilometer bos in de gaten houden. De politie kan ook niet nagaan wie er voorraden kostbare houtsoorten aanlegt, want dat hout opslaan is niet verboden.

En dan zijn er ook nog eens boswachters die zich laten intimideren, zegt Razakamanarina. “Sinds 2009 zijn er drie kantoren van boswachters in brand gestoken”. Dat was het geval in Antalaha, in Fenoarivo Atsinanana in het noordoosten en in Ambositra in het zuiden van Madagaskar.

Sommige handelaars proberen ook met juridische spitsvondigheden de weg vrij te maken voor de hernieuwde export van kostbare houtsoorten. “De wet verbiedt alleen de export van onbewerkt hout, terwijl wij afgewerkte producten willen exporteren”, zegt Liva Rakotojaobelina, de voorzitter van de Vereniging van Houtexporteurs van Boeny. De douane is het met die omschrijving niet eens – het gaat immers om planken en geschaafde stammen die overzee verder bewerkt moeten worden.

Het ministerie van Milieu van Madagaskar zou eerst precies willen weten hoe groot de voorraden aan kostbare houtsoorten zijn alvorens een beslissing te nemen over de eventuele uitvoer ervan. Intussen moeten de lokale autoriteiten de strijd tegen de illegale houtkap opvoeren, zegt de minister, generaal Herilanto Raveloharison. Minister van Justitie Christine Razanamahasoa heeft de procureurs in het land aangewezen strenger op te treden tegen de smokkelaars van rozenhout.

Een probleem is dat de meeste donorlanden hun hulp aan Madagaskar hebben stopgezet sinds het begin van de politieke crisis in 2009. Het eiland krijgt daardoor ook geen geld meer om zijn natuurlijke rijkdom te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.