Noodtoestand in Bangkok

De Thaise regering heeft zondag de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Bangkok en verschillende districten. Doel is het geweld door protesterende aanhangers van de voormalige eerste minister Thaksin Shinawatra in te dijken.
  • Foto by adaptorplug / creative commons-licentie De aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra eisen dat minister-president Vejjajiva ontslag neemt. Foto by adaptorplug / creative commons-licentie
In de Thaise hoofdstad patrouilleren soldaten en tanks, meldt Al Jazeera. Maar de betogers hebben al aangekondigd verder te gaan met hun protesten. ‘We vinden deze regering illegaal’, zegt een van de leiders aan Al Jazeera.
‘De regering moest de noodtoestand afkondigen om zo snel mogelijk de orde te herstellen’, zegt de eerste minister Abhisit Vejjajiva in de Thaise krant The Nation. De premier zegt dat de beslissing noodzakelijk was om te verhinderen dat de protesten escaleren.
Terwijl de eerste minister een verklaring over de noodtoestand aan het voorlezen was, slaagden betogers er volgens BBC News erin het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen te dringen, maar de premier kon ontkomen.

Arrestatie na Asean-top


Gisteren slaagden duizenden roodhemden, aanhangers van de voormalige eerste minister Thaksin Shinawatra, erin het hotel in Pattaya binnen te dringen waar de 14de top van de Associatie van Zuid-Aziatische Naties (Asean) plaatsvond. De Thaise regering moest daarop de top afblazen omdat de situatie ‘te gewelddadig’ geworden was.
De politie heeft zondag Arisamun Pongruengrong opgepakt, die de bestorming van het hotel in Pattaya leidde. Nadat ze het nieuws vernomen hebben, trokken zijn aanhangers naar de rechtbank en blokkeerden ze alle toegangswegen.
Eerste minister Vejjajiva heeft aangekondigd de beramers achter de protesten te zullen vervolgen, hij noemt ze in The Nation ‘vijanden van het land’. ‘Er zullen nog meer arrestaties volgen, maar de politie verzamelt nu nog bewijsmateriaal’, zegt een woordvoerder van de politie aan de Britse omroep BBC News.

Escalatie


Redacteur Voranai Vanijaka van de Bangkok Post vraagt zich in een opiniestuk af hoe de situatie zo is kunnen escaleren. ‘De locatie van de Asean-top was makkelijk te verdedigen aangezien er slechts een toegangsroute was’, schrijft Vanijaka.
‘Eerste minister Vejjajiva is er niet in geslaagd de inwoners van Thailand en Thaise bezittingen te verdedigen. Hij faalde in het verdedigen van de integriteit en soevereniteit van zijn regering. Hij faalde om de rechtstaat te handhaven en hij faalde in de bescherming van de Aziatische leiders op de Asean-top.’

Nieuwe verkiezingen


De aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra eisen dat minister-president Vejjajiva ontslag neemt. Volgens de roodhemden zou de regering via ‘illegale middelen’ aan de macht gekomen zijn. Ze eisen nieuwe verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.