'Nooit oorlog tussen Amerika en de islam'

Tijdens zijn bezoek aan Indonesië had president Obama het over ontwikkeling, democratie en religie. Hij noemde de Indonesische mentaliteit van verdraagzaamheid een voorbeeld voor de wereld en stak tegelijk de hand uit naar de moslimwereld.

Als kind heeft Obama nog in Indonesië gewoond. Hij gaf dan ook een heel persoonlijke toespraak waarin hij enkele Indonesische woorden aanhaalde. ‘Indonesië is een deel van mij. Als kleine jongen kwam ik in een andere wereld terecht, maar de mensen hier deden me snel thuisvoelen’, begon hij.

Duurzame ontwikkeling

Indonesië is een land in volle economische ontwikkeling. Volgens Obama biedt dat perspectieven voor de handel tussen Indonesië en de Verenigde Staten. Toch beklemtoonde de Amerikaanse president dat ontwikkeling niet in cijfers is te vatten. Volgens hem moet economische groei samengaan met een beter leven voor de bevolking. Verder wees Obama erop dat de manier waarop we groeien onze toekomstige levenskwaliteit en de gezondheid van onze planeet zal bepalen. Hij steunt daarom de initiatieven van Indonesië in de strijd tegen klimaatverandering.

‘Democratie is woelig’

Obama sprak de Indonesische bevolking toe op een symbolisch moment. 10 november is immers ‘Heroes Day’, genoemd naar de slag om Surrabaya op 10 november 1945 tijdens de strijd voor onafhankelijkheid. Obama prees de Indonesiërs ervoor dat ze na de onafhankelijkheid hebben gekozen voor democratie. ‘Natuurlijk is democratie woelig’, zei Obama. ‘Niet iedereen kan zich vinden in de resultaten van elke verkiezing.’ Maar hij benadrukte dat democratie nodig is om ongelijkheid en onrechtvaardigheid weg te werken. Hij riep Indonesië wel op de corruptie, waaronder het land nog steeds gebukt gaat, in te dijken.

Verder verklaarde de Amerikaanse president dat de Zuidoost-Aziatische landen het recht moeten hebben hun eigen toekomst te bepalen. Hij voegde daaraan toe dat ook de mensen dat recht moeten hebben, waarna hij het verloop van de recente verkiezingen in Birma veroordeelde.

Strijden tegen gewelddadig extremisme

Vervolgens had Obama het over religie. Hij vertelde dat zijn stiefvader moslim was, maar dat die geloofde dat alle religies respect verdienen. Hij gaf toe dat de relatie tussen de Verenigde Staten en de moslimwereld vertroebeld is, maar hij zei nogmaals dat hij die relatie wil herstellen. ‘Er is geen oorlog tussen de Verenigde Staten en de islam en die zal er nooit zijn’, luidde het. Toch herhaalde hij dat de strijd tegen terroristische groeperingen als Al Qaida moet worden voortgezet en dat die taak niet alleen voor Amerika is weggelegd.

Obama vindt de Indonesische mentaliteit van verdraagzaamheid ten slotte een voorbeeld voor de wereld. Hij denkt dat Indonesië daarom nog een belangrijke rol zal spelen in de 21ste eeuw. Zijn bezoek moet de banden tussen de Verenigde Staten en Indonesië versterken en is volgens Obama de basis van een blijvend partnerschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.