Nooit te jong om over aids te leren

Kinderen in de Caraïben kunnen al vroeg leren hoe gevaarlijk aids en wat je kan ondernemen om niet met HIV besmet te raken. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een experiment met kinderen van 10 en 11 op de Bahama’s.
Kinderen uit tien scholen kregen een educatief programma voorgeschoteld met spelletjes, discussies, rollenspel en gemeenschapswerk rond relaties, communicatie, veilige seks en seksueel overdraagbare aandoeningen. Na tien sessies bleken ze veel meer te weten over aids en beter gewapend tegen eventueel risicogedrag dan kinderen die de traditionele seksuele opvoeding kregen. Dat effect bleek ook een jaar na de lessen aan te houden

De werking werd afgeleid van ‘Focus on Kids’, een educatief programma dat in stedelijke gebieden in de VS loopt. De versie voor de Bahama’s houdt rekening met het feit dat het virus op de eilandengroep een veel grotere bedreiging vormt. Drie procent van de bevolking is besmet met HIV en aids is de belangrijkste doodsoorzaak bij de actieve bevolking. Op de Bahama’s krijgen kinderen explicieter te horen wat veilig vrijen is en welke gevaren er vasthangen aan drugsgebruik.

Volgens de onderzoekers van de Wayne State University wijzen de resultaten van het onderzoek erop dat het programma ook in andere Caraïbische landen nuttig kan zijn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift