Noord en Zuid-Korea ongerust over ‘reorganisatie’ Amerikaanse troepenmacht

Zowel Noord- als Zuid-Korea maken zich toenemend zorgen over de Amerikaanse plannen om troepen weg te trekken uit de onmiddellijke nabijheid van de gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Zuid-Korea zal meer moeten investeren in de eigen defensie, terwijl de Noord-Koreaanse generaals in de strategische terugtocht een voorbode zien van een Amerikaanse aanval.


Er wordt wild gespeculeerd over defensiezaken in de twee Korea’s sinds Washington begin deze maand aankondigde dat het zo’n 15.000 manschappen die nu vlakbij het omstreden grensgebied zijn gelegerd, de komende jaren wil verhuizen naar plaatsen waar ze niet meteen kunnen worden getroffen door de Noord-Koreaanse artillerie. De VS hadden een week eerder al laten weten de komende drie jaar 11 miljard dollar extra te willen uitgeven voor hun militaire aanwezigheid in Zuid-Korea. Noord-Koreaanse kranten zagen daarin toen al een teken “van de voorbereiding van een preventieve aanval.” Nu lijkt dat scenario zich voor Noord-Koreaanse waarnemers nog duidelijker af te tekenen.

Momenteel bevinden zich ongeveer 37.000 Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea. Ze moeten een Noord-Koreaanse aanval op de zuidelijke helft van het schiereiland helpen voorkomen. Het Noord-Koreaanse leger telt 1,17 miljoen manschappen; Zuid-Korea kan 690.000 soldaten opstellen. Zowat de helft van de Amerikaanse troepen zijn vlakbij de gedemilitariseerde zone gelegerd om direct te kunnen reageren op een eventuele aanval van de communistische overburen. De achterliggende redenering was dat Noord-Korea wel twee keer zou nadenken vooraleer het een conflict met een supermacht zou aangaan.

In normale omstandigheden zou het wegtrekken van gevechtsklare troepen uit een grensgebied waar de zenuwen al sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 bloot liggen, waarschijnlijk hebben bijgedragen tot ontspanning. Toen Noord-Korea enkele jaren geleden uit zijn diplomatiek isolement leek te komen, werd er in Zuid-Korea druk gediscussieerd over de mogelijkheid om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land af te bouwen.

Maar in het licht van de huidige crisis rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma krijgen de Amerikaanse plannen een heel andere bijklank. “Het is onmogelijk uit te maken of de terugtrekking bedoeld is om een aanval tegen Noord-Korea makkelijker te maken of deel uitmaakt van een strategie om Noord-Korea tot onderhandelen te dwingen,” zegt Chun Sung-Hoon, een onderzoeker van het Herenigingsinstituut van Zuid-Korea.

Zuid-Korea is ook niet gelukkig met de Amerikaanse plannen. Tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president George W. Bush op 15 mei zou de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun duidelijk hebben laten verstaan dat Seoel tegen het verschuiven van Amerikaanse eenheden is voordat de crisis over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma voorbije is. Het Zuid-Koreaanse leger zal het vacuüm moeten vullen dat de Amerikaanse leger vlakbij het grensgebied doet ontstaan, en dreigt daardoor in een wapenwedloop met Noord-Korea verwikkeld te raken. Zuid-Korea is veel rijker dan zijn noorderburen, maar toch geeft het regime in Pyongyang naar schatting 20 tot 30 procent meer uit aan wapentuig en soldij. De VS zetten Seoel al lang onder druk om de noorderburen bij te benen, en die boodschap begint nu blijkbaar door te dringen. Vorige week kondigde Zuid-Korea aan dat het zijn defensie-inspanningen zal verhogen van 2,7 procent van zijn bruto binnenlands product dit jaar tot 3 procent in 2004. Zuid-Korea zal verscheidene nieuwe wapensystemen kopen, waaronder raketafweersystemen, oorlogsbodems van het type Aegis, militaire satellieten en verkenningsvliegtuigen.

Veel Zuid-Koreanen beginnen de Amerikaanse aanwezigheid in hun land intussen stilaan als het grootste probleem te ondervinden. “De oorlogsdreiging gaat uit van de VS, niet van Noord-Korea,” oordeelt Kang Jung-Goo, een professor van de Dong-Gook-universiteit. Hij acht het niet uitgesloten dat de VS aansturen op een militair conflict. Als dat er komt nadat de Amerikaanse troepen van de grens zijn weggetrokken, zou het wel eens kunnen zijn dat de Zuid-Koreaanse troepen de kastanjes uit het vuur moeten halen. Als ze dat goed doen, moeten de VS zelfs helemaal niet in actie komen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie probeerde onlangs de vrees voor een dergelijk scenario in te dijken met de mededeling dat de verhuis van de Amerikaanse troepen waarschijnlijk niet voor 2007 zal plaatsvinden. Maar een gevaarlijke escalatie is altijd mogelijk, zelfs met de Amerikanen in de vuurlinie. Pyongyang heeft vorige week voor het eerst officieel toegegeven dat het kernwapens wil produceren – tenzij de VS hun “vijandig beleid” herzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.