Noord-Indiase migranten belaagd in Mumbai

Twee Indiase politici werden op woensdag 13 februari gearresteerd omdat ze hun achterban aangezet zouden hebben om Noord-Indiase migranten in Mumbai en omstreken aan te vallen.
Raj Thackeray, leider van de partij Maharashtra Navnirman Sena (MNS) en neef van de historische hindoenationalistische leider Bal Thackeray (Shiv Sena), zou het geweld tegen de zogenaamde ‘indringers’ aangemoedigd hebben. Volgens de Indiase krant The Indian Express, werd Abu Asim Azmi, voorzitter van de Samajwadi Partij (SP), voor dezelfde redenen aangehouden. Beiden werden woensdagavond op borg vrijgelaten.
Uit voorzorg werden er in Mumbai, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Maharashtra, extra politieagenten gestationeerd en sloten een aantal winkels hun deuren.

Dodelijk slachtoffer


De vele Noord-Indiase migranten die van het platteland in het noorden van India naar Mumbai trekken, worden door een groot deel van de oorspronkelijke inwoners gewantrouwd omdat ze de jobs komen ‘stelen’.  Volgens de Indiase krant Daily Excelsior, zijn de gewelddadigheden tegen de Noord-Indiase migranten al aan de gang sinds begin februari.
Op donderdag 14 februari werd de leider van de studentenbeweging van de MNS gearresteerd op beschuldiging van moord op een Noord-Indiase werknemer. De man kwam om toen zijn bus met stenen bekogeld werd door aanhangers van Raj Thackeray.
De politie stond al sinds zondag 10 februari onder druk om Thackeray te arresteren, toen zijn aanhangers de bioscopen aanvielen die films draaiden in de noord-Indiase taal Bhojpuri. Ook zouden een twaalftal noord-Indiërs door partijleden van de MNS mishandeld zijn. De geweldplegers zeggen dat hun acties niet bevolen werden door de partij.

Vredesoproep


Volgens de Indiase krant The Asian Age had Thackeray voor zijn arrestatie aan de politie gevraagd om een vredesoproep te lanceren via de media naar de noord-Indiase migranten toe. “Als ze mij toegelaten hadden om die oproep te doen, konden veel situaties vermeden worden”, zegt Thackeray. De partijleider haalt sterk uit naar de migranten uit de noordoostelijk gelegen staten Uttar Pradesh en Bihar:  “Als ze onze cultuur en taal proberen te domineren, zullen ze niet getolereerd worden. Dat is onze beleid”
Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera maken migranten meer dan vijftig procent uit van de 17 miljoen inwoners van Mumbai.  De Shiv Sena van oom Bal Thackeray voert al meer dan twintig jaar een anti-migratiepolitiek in Maharashtra.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.