Noord-Koreaanse meisjes verkocht aan Chinese boeren

De laatste jaren zijn tienduizenden Noord-Koreanen naar China gevlucht. Het zijn vooral meisjes. De meeste worden als bruid verkocht aan Chinese boeren.

“Vrouwen zijn goed voor zo’n 70 procent van de ongeveer 200.000 Noord-Koreanen die de laatste jaren naar China zijn gevlucht”, zegt Kim Tae Jin, zelf een Noord-Koreaanse vluchteling, die aan het hoofd staat van een mensenrechtenorganisatie voor Noord-Koreanen.

Noord-Koreaanse mannen zijn minder geneigd om de grens over te steken omdat ze makkelijker verklikt wordt en naar Noord-Korea teruggestuurd worden, legt Kim uit. “Bovendien kunnen Noord-Koreaanse mannen nauwelijks met de Chinese concurreren voor de weinige beschikbare banen.”

Bruid voor Chinese boeren

Kim schat dat acht op tien Noord-Koreaanse vrouwen als bruid worden verkocht aan Chinese boeren in noordelijke grensdorpen. De oudere vrouwen gaan in restaurants of karaokezalen werken.

“Als ze zich eenmaal in China bevinden, zijn ze zo bang teruggestuurd te worden naar Noord-Korea dat ze zwijgen en gehoorzamen, ook al worden ze slecht behandeld.”

“Mijn Chinese echtgenoot herinnerde mij eraan hoeveel hij betaald had voor mij. Het voelde alsof ik zijn bezit was”, zegt een vrouw die uiteindelijk in Zuid-Korea is terechtgekomen.

320 euro per meisje

Voor een Noord-Koreaans meisje van vijftien wordt 320 tot 1000 euro betaald, afhankelijk van haar lichamelijke conditie.

Door het harde leven in China willen sommige vrouwen zelfs terug. “Toen ik in China aankwam, leefde ik in schaamte, angst en vernedering. Ik miste mijn thuis in Noord-Korea zelfs; ook al was daar niets te eten, ik was ten minste een burger daar. In China moest ik onzichtbaar en dom zijn”, zegt Yoh Su-Wa, een Noord-Koreaanse vrouw die na vier jaar China naar Zuid-Korea vluchtte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.