"Noorden heeft sinds 1850 meeste CO2 uitgestoten"

Het geïndustrialiseerde Noorden heeft sinds het begin van de industrialisering veruit de meeste CO2 uitgestoten en moet daarom de grootste inspanning leveren in de strijd tegen de klimaatwijziging. Dat heeft Martin Khor van het South Centre verklaard tijdens de VN-klimaatgesprekken in Bonn.

De klimaatgesprekken die van 15 tot 25 mei in Bonn plaatsvinden, moeten de onderhandelingen voor een nieuw klimaatakkoord voorbereiden. Dat akkoord moet het Kyotoprotocol van 1997 opvolgen.

Om tot een internationaal akkoord te komen moet tegelijk aan drie criteria voldaan worden, zei Martin Khor in Bonn: milieu, ontwikkeling en gelijkheid.

Sinds 1850, het begin van de industrialisering, tot 2008 werd meer dan 1200 gigaton CO2 uitgestoten, wat de aanzet heeft gegeven tot de klimaatwijziging, zegt Khor. De geïndustrialiseerde landen waren verantwoordelijk voor bijna drie kwart van die uitstoot terwijl ze in die periode maar een kwart van de wereldbevolking vertegenwoordigden.

Bij de bepaling van een wereldwijde doelstelling hebben de landen van het geïndustrialiseerde Noorden dan ook een bijzondere verantwoordelijkheid, aldus Khor. Zij moeten de kosten dekken van het klimaatbeleid dat ontwikkelingslanden moeten voeren.

Khor is directeur van het South Centre, een intergouvernementele organisatie van ontwikkelingslanden, met hoofdkwartier in Genève. Het akkoord dat aan het South Centre ten grondslag ligt, is door 51 landen onderschreven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.