Noorwegen schoolt migranten om tot ontwikkelingsbankiers

Pakistaanse migranten die geld bijeenbrengen voor de ontwikkeling van hun geboortedorp, krijgen daar sinds vorige maand een even groot bedrag bovenop van de Noorse regering. De Noorse ontwikkelingssamenwerking hoopt dat de migranten op die manier meer productief gaan investeren.
Het aanbod geldt alleen voor groepen van migranten, niet voor de ondernemende Pakistaan die op z’n eentje geld naar huis stuurt. Maar die groepen mogen behoorlijk informeel zijn. Ze moeten bijvoorbeeld niet beantwoorden aan de strenge voorwaarden waaraan niet-gouvernementele organisaties in Noorwegen moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op geld van de overheid.

Elke Noors-Pakistaanse migrantenvereniging die minstens 100.000 kronen (12.500 euro) ophaalt bij individuele donoren voor ontwikkelingswerk in Pakistan, kan deelnemen aan het pilootproject. Als het experiment lukt, volgen later andere landen. Somalië zou het volgende land in de rij kunnen zijn.

Wisselwerking



De Noorse overheid verdubbelt de bedragen die de migranten inzamelen en begeleidt hen bij het beheer van de projecten die ze ondersteunen. Dat kan de bouw van een schooltje zijn, de aanleg van een weg of steun aan beginnende ondernemers. Omgekeerd hoopt Oslo te profiteren van de talenkennis en de culturele bagage van de migranten. Op die vlakken schiet de officiële Noorse ontwikkelingssamenwerking vaak te kort.

“We willen migranten aanmoedigen niet alleen geld naar verwanten te sturen, maar ook naar hele gemeenschappen en op die manier de ontwikkeling te bevorderen” zegt de Noorse ontwikkelingsminister Erik Solheim.

Intussen denkt de Noorse overheid ook na over manieren om de bankkosten te verminderen van migranten die geld naar huis sturen. Daaraan gaat vaak tien tot twintig procent van het beginbedrag op. Noorwegen wil ook het Hawala-systeem legaliseren, een informeel netwerk uit de islamitische wereld om goedkoop geld over te brengen.

Migranten uit ontwikkelingslanden sturen wereldwijd per jaar 110 tot 160 miljard euro naar huis. Dat is veel meer dan wat er aan officiële ontwikkelingshulp van Noord naar Zuid gaat. Maar een groot deel van het migrantengeld gaat naar individuele ontvangers die het uitgeven aan consumptiegoederen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.