Novartis verliest patentzaak

India mag haar patentwet handhaven, zo heeft het Hooggerechtshof in het Indiase Chennai beslist. De Zwitserse farmaciereus Novartis beweerde dat India de internationale TRIPS-akkoorden voor intellectueel eigendomsrecht schendde, en spande in januari 2006 een rechtszaak aan tegen de Indiase overheid. Meer dan 15.000 Belgen tekenden een petitie om Novartis te vragen de zaak te laten vallen.
In de Indiase patentenwetgeving zijn enkele beschermingsmechanismen ingebouwd, zodat enkel voor echte innovaties patenten kunnen worden toegekend. Bedrijven die een patent willen voor aanpassingen aan een molecule die al werd uitgevonden, om op die manier hun monopolies op bestaande geneesmiddelen te verlengen, kunnen daarvoor niet terecht in India.
De rechtszaak kwam er nadat een patentbureau in India in januari 2006 een patent op het leukemiemiddel Gleevec van Novartis weigerde toen het bedrijf een kleine verbetering wilde patenteren. Novartis trok niet alleen naar de rechtbank om de Gleevec-zaak aan te vechten, maar stelde in één moeite door de hele Indiase patentwet in vraag.
“De uitspraak van het Hof maakt het minder waarschijnlijk dat er Indiase patenten komen op de recentere aidsmedicijnen die we broodnodig hebben. We roepen de farmaceutische industrie en rijke landen op niet langer druk uit te oefenen op de Indiase patentwet en te stoppen met ijveren voor strengere patentwetten in ontwikkelingslanden”, zegt Tido von Schoen-Angerer, de directeur van de Artsen zonder Grenzen-campagne voor Toegang tot Basisgeneesmiddelen.
India is de belangrijkste producent van generische geneesmiddelen voor ontwikkelingslanden. Als Novartis gelijk zou gehaald hebben zouden miljoenen mensen geen toegang meer hebben tot betaalbare generische geneesmiddelen. “India moet de apotheek van de ontwikkelingslanden kunnen blijven”, zegt Artsen zonder Grenzen.
Artsen Zonder Grenzen lanceerde eind vorig jaar een petitie met de vraag aan Novartis om zijn rechtszaak tegen de Indiase patentwetgeving in te trekken. Wereldwijd ondertekenden meer dan 420.000 mensen de petitie, waaronder 15.000 Belgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.