NSA-spionage tegen Braziliaanse Petrobras geen verrassing

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat het NSA ook het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras bespioneerde. Voor experts is dat geen verrassing.

  • CC Blog do Planalto President Rousseff met enkele werknemers van Petrobras bij de opening van een nieuw boorplatform van het Braziliaanse staatsbedrijf in juni 2011. CC Blog do Planalto

Petrobras, dat in 1953 werd opgericht, is het op drie na grootste oliebedrijf ter wereld. De naamloze vennootschap met de Braziliaanse staat als hoofdaandeelhouder is een symbool van de Braziliaanse soevereiniteit. Maar het zou wel eens kunnen dat zijn geheimen, waaronder het volume van zijn voorraden, al in handen van de Amerikanen zijn.

Petrobras ontdekte in 2007 reusachtige olievoorraden in pre-zoutlagen voor zijn kust.

Edward Snowden

De spionage blijkt uit wat de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald over het Amerikaanse NSA onthulde op basis van gegevens van klokkenluider Edward Snowden. De computers van Petrobras stonden bovenaan op een lijst van spionagedoelwitten. De documenten die Snowden overhandigde, maken niet duidelijk in hoeverre het NSA het materiaal van Petrobras kon ontcijferen.

“Het is duidelijk dat het hier niet over de veiligheid of de strijd tegen het terrorisme gaat, maar over economische en strategische belangen”, reageerde de Braziliaanse president Dilma Rousseff.

Olie in diepe zee

Volgens Adriano Pires, adviseur van het Braziliaans Centrum voor Infrastructuur, is Petrobras een interessant doelwit omdat het “na vijftig jaar monopolie als geen ander de technologische geheimen van de exploitatie van olie in diepe zee kent. Niemand weet beter of de kans al dan niet toeneemt dat men ergens olie gaat vinden.”

Ook voor Tullo Vigevani, politicoloog van de Universiteit van São Paulo, is het nieuws over de industriële spionage geen verrassing. “Het energievraagstuk is een centraal gegeven in het Amerikaanse beleid. Het is een van de zaken die het beleid op wereldschaal drijft. De nieuwe ontdekkingen in Brazilië, vooral in de pre-zoutzone, vereisen een nauwgezette opvolging.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift