Nu al kopzorgen voor Netanyahu

Hij is nog niet eens eerste minister van Israël en heeft al helemaal geen beleidsdaden op zijn actief, maar nu al kampt Benjamin Netanyahu met kopzorgen. Die heeft hij te danken aan zijn potentiële coalitiepartners, aan de internationale gemeenschap en zelfs aan de Verenigde Staten.
De belangrijkste potentiële coalitiepartner blijkt ook het belangrijkste pijnpunt. Huidig minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zei onomwonden dat ze niet in een regering onder leiding van Netanyahu wil stappen, tenzij hij een tweestatenoplossing onderschrijft als basis voor onderhandelingen met de Palestijnen. Livni liet haar eigen partij Kadima weten dat, als Israël onder Netanyahu zou afwijken van dat principe, het land op ramkoers met de Verenigde Staten zou komen.
De VS lijken er op korte termijn vooral voor te willen zorgen dat er snel humanitaire hulp in Gaza raakt. Volgens betrouwbare bronnen in Israël klaagt Washington dat Israël niet voldoende inspanningen doet om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. De VS hebben zelf al in 900 miljoen dollar voorzien voor de wederopbouw in de Gazastrook.
Momenteel worden dagelijks minder dan tweehonderd vrachtwagens toegelaten vanuit Israël naar de Gazastrook. Israël weigert de grenzen te openen als Hamas niet instemt met een gevangenruil in het kader van het vredesakkoord. De blokkade leidt tot absurde situaties. Zo ontdekte de Amerikaanse senator John Kerry bij een bezoek aan de Gazastrook dat vrachtwagens met pasta niet doorgelaten werden aan de grens. Hij kreeg van VN-medewerkers te horen dat Israël pasta niet ziet als humanitaire hulp, enkel rijstladingen. Nadat de kranten daarvan verslag uitbrachten, liet Israël de pasta toch door.
Netanyahu van zijn kant hoopt dat het probleem met de noodhulp is opgelost voor hij de eed aflegt. Maar hoewel de VS momenteel vooral bezig zijn met de noodhulp op korte termijn, lijkt er ook op lange termijn gedonder aan te komen.

Praten met Hamas


Wat de principes van de vredesonderhandelingen betreft, is het immers niet alleen Livni die hem zorgen baart. Ook de internationale gemeenschap blijft zweren bij een tweestatenoplossing en werkt daarvoor aan verzoening tussen de Palestijnse organisaties Hamas en Fatah. Het baart de toekomstige eerste minister vooral zorgen dat de internationale gemeenschap Hamas steeds meer als een legitime speler in de Israëlisch-Palestijnse relaties ziet. Voor Netanyahu, die Hamas op alle vlak wil buitensluiten en op termijn weggevaagd wil zien, is het al helemaal een nachtmerrie dat ook Washington daar steeds meer toe geneigd lijkt.
“We zullen onze Amerikaanse vrienden proberen te overtuigen dat een Palestijnse regering van nationale eenheid een slecht idee is”, zei een woordvoerder van Netanyahu in de Jerusalem Post. “Het zou het vredesproces niet ten goede komen. Het zou het wel voor andere spelers – Europeanen en Russen – mogelijk maken om zaken te doen met Hamas. Maar het speelt niet in de kaart van de Amerikaanse belangen.”
Netanyahu wil de Amerikanen ervan overtuigen Hamas links te laten liggen en vooral te werken aan economische ontwikkeling in de gebieden die gecontroleerd worden door de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.