‘Nucleaire ontwapening is noodzakelijk én haalbaar’

Op 23 augustus had Abolition 2000, een delegatie van vredesbewegingen waaronder Pax Christi en Greenpeace, een ontmoeting met premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). De vredesbewegingen stellen dat ons land niet genoeg doet voor nucleaire ontwapening, en vragen dringend om meer actie.

De delegatie overhandigde een memorandum aan de regering. Het document geeft vijf redenen waarom België meer moet doen: Europa volgt wereldwijde trend van nucleaire ontwapening niet; kernwaperns hebben geen militaire functie meer; kernwapens brengen veiligheidsrisico’s mee (en ze zijn slecht beveiligd); kernwapens kosten handenvol geld, alleen al qua onderhoud en er is een groot maatschappelijk draagvlak voor de verwijdering ervan.

Abolition 2000 verwacht meer engagement van onze overheid om Amerikaanse kernwapens te verwijderen uit Kleine Brogel, waar 20 B-61 kernraketten zouden liggen. Het document werd ondertekend door 150 prominente Belgen, waaronder enkele leden van Mayors for Peace. Dat is een organisatie van burgemeesters die zich tegen kernwapens verzetten. Onder meer Theo Kelchtermans, burgemeester van Peer (waarvan Kleine Brogel een deelgemeente is), is lid van deze organisatie.

Ondersteunende rol

‘De verwijdering van tactische nucleaire wapens (TNW, kleinere atoomwapens zoals kernraketten, tegenhanger van strategische nucleaire wapens zoals een atoombom) is noodzakelijk en politiek haalbaar’, stelt Roel Stynen van Abolition 2000. ‘Wij willen een kernwapenvrij Europa tegen 2015. Twintig jaar na het einde van de Koude Oorlog hebben de TNW totaal geen enkele functie meer. De regering erkent dit argument, maar heeft tot nog toe geweigerd om haar engagement te vergroten. Wij vragen niet dat België plots de leiding neemt – die rol is weggelegd voor Duitsland – maar we willen wel dat ons land minstens een ondersteunende rol gaat spelen.’

‘Rusland is excuus voor Europa’

Nochtans kondigde de Amerikaanse president Obama al in april 2009 te Praag aan dat de VS wilden meewerken aan een wereld zonder atoomwapens. Ook Rusland wil zich engageren, maar dan moeten alle TNW eerst weg uit Europa. België, Nederland, Duitsland en Italië blijven allen Amerikaanse atoomwapens op hun grondgebied houden. Daarnaast zijn er plannen voor een samenwerking tussen Groot-Brittannië en Frankrijk om een nucleair testterein te ontwikkelen. Het is vooral door de Europese houding dat de nucleaire ontwapening in een patstelling zit, lijkt het.

‘Europa gebruikt Rusland als excuus. Dat Medvedev geen Russische atoomwapens wil afbouwen, zoals bepaald werd in het New START-verdrag in april 2010, zolang er Amerikaanse TNW in Europa zijn, is eigenlijk een logische redenering. Zo lang de Europese leiders niet duidelijk aan Washington laten weten dat ze hun atoomwapens weg willen, zal er niets veranderen, verklaarde Stynen.

Niet geloofwaardig

‘Aan landen als Iran zeggen dat ze geen kernwapens mogen ontwikkelen, terwijl we zelf kernwapens op eigen bodem hebben en volhouden dat we ze nodig hebben voor onze veiligheid is niet geloofwaardig’, stelt Tom Sauer, professor aan de universiteit van Antwerpen. ‘Bovendien vinden we het feit dat deze gevaarlijke erfenis van de Koude Oorlog er nog steeds is, te absurd voor woorden’, zegt Pieter Teirlinck van Abolition 2000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.