Nucleaire spanningen tussen Israël en Iran. Aanvallen of praten?

Terwijl de Israëlische premier Netanyahu een aanval op Iran zonder buitenlandse steun goed mogelijk acht, vinden gesprekken plaats tussen Israëlische en Iranese delegaties over nucleaire non-proliferatie.

  • CC Aslan Media Premier Benjamin Netanyahu CC Aslan Media

Harde taal

Premier Netanyahu wond er maandagavond 6 november in een interview op de Israëlische zender Channel Two geen doekjes om. Na een uitzending over de Israëlische besluitvorming rond Iran in het afgelopen decennium, liet hij wel verstaan dat hij ook zonder steun van Washington en de rest van de wereld bereid is tot een aanval tegen het Iranees nucleair programma.

Netanyahu greep in het korte interview terug naar historische precedenten. “Toen Ben Gurion de onafhankelijkheid van de staat Israël uitriep, kreeg hij toen de toestemming van de Verenigde Staten? Toen Levi Eshkhol in 1967 moest handelen om de aanval van haar buurlanden af te weren, was er toen Amerikaanse steun?”, klonk het. De agressieve toon die Netanyahu in september dit jaar leek afgezworen te hebben, na een dispuut met president Obama over de aanpak van het Iranees nucleair programma, was weer helemaal terug.

Blaffen of bijten

Er zijn echter praktische bezwaren bij een solo Israëlische aanval. Het Israëlische leger beschikt niet over wapens die in staat zijn ook de ondergrondse nucleaire bases van Iran te vernietigen. Als gevolg zou een aanval slechts een vertraging voor het Iraans nucleair programma betekenen. De Verenigde Staten beschikken over bunker-busting bombs die veel meer schade kunnen aanrichten.

Bovendien bleek vorige week uit een andere documentaire op Channel Two, dat in 2010 Netanyahu en Ehud Barak al eens opdracht gaven nucleaire bases in Iran aan te vallen. Er werd uiteindelijk niet tot een aanval overgegaan omdat men twijfelde aan de capaciteiten en omvang van het Israëlische leger.

Iran

De permanente vertegenwoordiger van Iran bij de VN, Mohammad Khazayee, verwijt in een verklaring de voorzitter van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat hij het bestaan van Israëlische atoomwapens negeert. Deze verklaring werd op 5 november vrijgegeven door het Fars News Agency. Khazayee klaagt de verontrustende steun aan van de VS en de twee Europese nucleaire staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, aan Israël. Israël, dat niet alleen een omstreden nucleair programma heeft, maar bovendien beschikt over een van de grootste voorraden kernwapens ter wereld.

Intussen in Brussel

Ondertussen vond op 5 en 6 november in Brussel een tweedaagse ontmoeting plaats tussen Israëlische en Iranese delegaties om te praten over nucleaire non-proliferatie. De toenadering werd omschreven als een academisch seminarie en ook delegaties uit tien Arabische landen, Amerikaanse afgevaardigden en Europese bemiddelaars waren aanwezig. De ontmoeting had als doel de mogelijkheid af te tasten om een door de VN gesponsorde conferentie te houden over nucleaire non-proliferatie in Helsinki.

De Israëlische delegatie werd geleid door Jeremy Issacharoff, een ambassadeur voor strategische zaken van het ministerie van buitenlandse zaken. De belangrijkste Iranese vertegenwoordiger is Ali Asghar Solthanieh, ambassadeur bij het IAEA in Wenen. Ondanks de verhoogde spanningen vertelde een deelnemer aan The Guardian dat de ontmoeting “respectvol en positief” verliep.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.