“Nultolerantie tegen jeugdbendes werkt niet”

Veertig procent van de leden van de ultragewelddadige jeugdbendes in Centraal-Amerika, de zogenaamde “mara’s” zijn vrouwen. Dat is een van de verrassende conclusies uit een rapport over de jeugdcriminaliteit in de regio, dat pleit voor meer preventie en minder repressie.
Het rapport, “Mara’s en bendes, samenleving en politie in Centraal-Amerika” is gebaseerd op 3402 interviews met bendeleden, hun familieleden, politieagenten, buurtbewoners en slachtoffers. Het kwam er op initiatief van het Zweedse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (SIDA), het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en de Centraal-Amerikaanse bank voor Economische Integratie (BCIE).
Uit de studie blijkt dat de mara’s steeds vaker in onderaanneming werken van drugssmokkelaars en de georganiseerde misdaad. De politie is vaak medeplichtig, omdat agenten hun schaarse loon aanvullen met smeergeld dat de bendeleden hen toestoppen.
Het aandeel vrouwen in de “mara’s” ligt hoger dan tot nu toe werd aangenomen, maar de meesten zijn actief op de lagere echelons binnen de organisatie. Sommige bendes in Guatemala bestaan dan weer exclusief uit vrouwen, zo vertelden de negentien procent vrouwelijke maraleden onder de personen die werden geïnterviewd. Volgens het rapport moet het beleid voor criminele preventie rekening houden met de noden van deze jonge vrouwen.
Het nultolerantiebeleid dat tot nu toe in Centraal-Amerika werd toegepast is geen oplossing, vindt Ewa Werner-Dahlin, de Zweedse ambassadeur in Guatemala. De diplomate pleit voor meer preventie en rehabilitatieprogramma’s, samen met maatregelen om de lokale gemeenschappen te steunen en te versterken.
De sociaal-democratische president van Guatemala, Álvaro Colom, vaart een andere koers. Op 13 februari maakt hij bekend dat hij de doodsvonnissen van de gevangenen in de dodencel niet zou omzetten naar een gevangenisstraf. De regering kreeg vorige week officieel weer de bevoegdheid om een ter dood veroordeelde gratie te verlenen of zijn straf te verlichten.
Daarmee kwam er een einde aan een juridisch vacuüm dat ervoor zorgde dat executies niet meer werden uitgevoerd. De maatregel werd bijna unaniem goedgekeurd nadat de Mara’s tien buschauffeurs hadden vermoord die geweigerd hadden “beschermingsgeld” te betalen. Het afpersen van buurtbewoners en kleine winkeliers is een van de manieren waarop de mara’s aan geld geraken.

Corrupte politie


Zowat alle geïnterviewden hadden een bijzonder negatief beeld van de politie. In Guatemala zei 70 procent van de respondenten dat ze ontevreden waren over de politie, 48 procent zei dat de politie er niet in slaagt de bendes te controleren en 50 procent dat de politie de bendes wapens verschaft.
Het rapport suggereert dan ook de salarissen van de politiemannen te verhogen, voor een betere opleiding te zorgen en de relaties tussen de politie en de buurtbewoners te verbeteren. Ook zou er een mechanisme moeten komen waardoor mensen corruptie binnen het politiekorps anoniem kunnen aanklagen.
De onderzoekers vonden ook dat de mara’s te veel speelruimte krijgen in de gevangenissen. De cellen zitten overvol en de gevangenissen zijn extreem gewelddadige kweekvijvers geworden voor jonge gangsters. Uit getuigenissen blijkt dat bendeleden geen problemen hebben om hun kompanen in de cel te voorzien van drugs, mobiele telefoons en zelfs vuurwapens.
Een recente trend is dat de leden van mara’s de opzichtige tatoeages die hen gemakkelijk identificeerbaar maken, achterwege beginnen laten. “Er bestaat binnen de samenleving een groot stigma op tatoeages. Als mensen een jongere met een tatoeage zien, gaan ze er automatisch van uit dat ze met een crimineel te maken hebben”, zegt een lid van het Honduraanse Hooggerechtshof in het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.