OAS sust diplomatieke crisis rond Colombia

Colombiaanse politici en zakenlui slaken een zucht van verlichting, nu de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de crisis tussen hun land en Ecuador heeft gesust. De meeste lidstaten hadden kritiek op de militaire operatie die Colombia in Ecuador had uitgevoerd, maar tot een openlijke veroordeling kwam het niet.
De Permanente Raad van de OAS nam na vele uren debatteren en onderhandelen een resolutie aan die stelde dat Colombia de nationale soevereiniteit van Ecuador heeft geschaad door zaterdag een kamp van de FARC aan te vallen, de Revolutionaire Gewapende Troepen van Colombia. De raad veroordeelde Bogotá echter niet, zoals Ecuador had geëist.
De OAS stelde ook een commissie in, bestaande uit secretaris-generaal José Miguel Insulza en de ambassadeurs van Ecuador, Colombia, Brazilië en Panama, om de beide landen dichter bij elkaar te brengen. Bovendien zal er, volgens de wens van Ecuador, een buitengewone vergadering van ministers van buitenlandse zaken worden gehouden op 17 maart, “om de feiten te onderzoeken en de noodzakelijke aanbevelingen te maken”.

Brede kritiek


De landen uitten hun waardering voor de inspanningen van de beide regeringen om een vreedzame oplossing te zoeken. Van de 34 lidstaten was alleen Nicaragua fel tegen de resolutie gekant omdat het zich bedreigd voelt door de Colombiaanse schepen voor de kust. De beide landen zijn verwikkeld in een grensconflict dat op dit moment wordt bestudeerd door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.
De Venezolaanse regering – die in reactie op het incident de troepen aan de grens met Colombia heeft samengetrokken – steunde de resolutie wel, maar verklaarde wel te werken aan een krachtiger besluit tegen Colombia, te nemen door de ministers van buitenlandse zaken. De meeste landen bekritiseerden de operatie van Colombia, dat alleen openlijke steun kreeg van de Verenigde Staten.
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken María Isabel Salvador had dinsdag een veroordeling geëist van de actie. Ze beschuldigde de Colombiaanse president Álvaro Uribe van “liegen tegen Ecuador en de hele wereld” toen hij verklaarde dat de operatie een daad van legitieme “zelfverdediging” was, omdat de rebellen in werkelijkheid sliepen toen de operatie werd uitgevoerd.

Strijd tegen terrorisme


Colombia legt de resolutie positief uit. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de OAS-commissie geen onderzoek, maar missie om de feiten op een rij te zetten. “Door deze historische proef te doorstaan heeft de OAS zijn bestaansrecht bewezen.”
Bogotá bood opnieuw excuses aan voor de aanval. De voorzitter van het lagerhuis in Colombia, Oscar Arboleda, zei: “Het is groot nieuws dat Colombia niet veroordeeld is, want hiermee werd internationaal erkend dat het een strijd tegen terrorisme is.” De leider van het Congres, Nancy Patricia Gutiérrez, riep op tot nauwere banden met de buurlanden om beter uit te leggen wat de binnenlandse situatie is.
Politieke en zakelijke leiders verwelkomden de resolutie. Het conflict veroorzaakt in de hele regio grote spanning en een eventuele sluiting van de grens tussen Venezuela en Colombia zou grote economische consequenties hebben gehad, aangezien de bilaterale handel miljarden euro’s bedraagt.
In de militaire operatie op Ecuadoraans grondgebied werd de internationale woordvoerder van de FARC, guerrillaleider Raúl Reyes, vermoord, met nog 20 andere rebellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.