Obama blijft populair, maar twijfel groeit in moslimwereld

Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama zijn grote internationale populariteit grotendeels behouden heeft, groeit de ontgoocheling in de moslimwereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Centre (PRC).
Uit de rondvraag bij 24.000 inwoners van 22 landen over de hele wereld blijkt ook dat de perceptie aanhoudt dat Washington te weinig rekening houdt met de belangen van andere landen. “De VS blijven gezien worden als een land dat unilateraal handelt”, zegt Andrew Kohout, voorzitter van het PRC. Toch wijst Kohout erop dat de populariteit van Obama het imago van Washington wereldwijd verbeterd heeft. “De bezorgdheid om de macht van de VS is niet verdwenen”, zegt Kohout, “maar is wel minder uitgesproken geworden.”

Iran en Rusland


Opvallend is ook dat de onderzoekers een sterke afkeuring vaststelden ten opzichte van Iran. Veel respondenten wereldwijd verzetten zich ook tegen een nucleair gewapend Iran. Enkel Pakistan en Indonesië vormden uitzonderingen op die trend.
In Rusland is de perceptie van Obama en de VS nog gestegen ten opzichte van vorig jaar. Obama werkt al een jaar aan het herstel van de relaties met Rusland, en dat werpt zijn vruchten af. De Russen hebben nog meer vertrouwen in de Amerikaanse president dan vorig jaar, en sinds 2007 is ook het positieve beeld van de VS aan een sterke opmars bezig.

Verminderd vertrouwen


In enkele landen is het vertrouwen in de VS gevoelig verminderd, waaronder India, Egypte en Mexico. De Mexicanen reageren daarmee volgens Kohout vooral op de nieuwe, erg strenge immigratiewetgeving in de staat Arizona.
Vooral in de moslimwereld daalde het vertrouwen in de Amerikaanse president. In Turkije bijvoorbeeld daalde het van 33 tot 23 procent, in Egypte van 41 naar 31 procent, en in Libanon van 45 naar 35 procent.
Vooral voor zijn aanpak van de conflicten in Irak en Afghanistan was er weinig lof.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.