"Obama moet eerst Guantanamo sluiten"

De pas verkozen president Barack Obama zou van de sluiting van Guantanamo Bay een topprioriteit moeten maken wanneer hij op 20 januari het Oval Office binnengaat. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties overal ter wereld. Ook aan Europa wordt gevraagd een actieve rol te spelen in de afwikkeling van Guantanamo.
“Een triest hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis.” Dat was hoe Obama Guantanamo beschreef tijdens de afgelopen campagne. Volgens de pas verkozen president liep het imago van de VS als voorvechter van mensenrechten zware schade op door wat in de Cubaanse baai gebeurde. Hij hamerde erop dat hij de instelling zou sluiten.

“Er is geen ruimte voor geduld of uitstel”, zegt Anthony Romero, directeur van de Amerikaanse Burgerrechtenunie (ACLU). ACLU is één van de groepen die zich de afgelopen jaren het meest heeft bekommerd om het lot van Guantanamogevangenen. “Van zodra Obama de eed heeft afgelegd, moet hij het uitvoeringsbesluit tekenen om Guantanamo te sluiten en de schijnvertoning van de militaire tribunalen op te doeken”, voegt hij toe. “Het is tijd om de Amerikaanse waarden rechtsgeldigheid en mensenrechten te herstellen.”

Militaire tribunalen



Mensenrechtenverenigingen maken zich sterk dat de militaire tribunalen in Guantanamo moeten ophouden te bestaan. De terrorismeprocessen zouden moeten uitgevoerd worden door het federale gerecht waar de kans op een eerlijk proces hoger is.
De militaire commissies werden door het Pentagon in het leven geroepen om te beslissen over het lot van terrorismeverdachten. In de zes jaar nadat de regering Bush groen licht gaf, hebben de militaire tribunalen nog maar twee personen kunnen veroordelen. De laatste werd vorige week veroordeeld.  Ze werden tegengehouden door het Amerikaanse federale gerecht, waaronder het Hooggerechtshof. Volgens het federale gerecht werden de meest eenvoudige rechtsregels niet gerespecteerd door de militaire tribunalen. Advocaten van de verdediging of zelfs het openbaar ministerie hadden bijtende kritiek op de procedures en regels van de commissies, zoals het gebruik van verklaringen onder marteling.

Volgens statistieken van de ACLU werden vanaf de aankomst van de eerste verdachten op 11 januari 2002 in totaal 775 personen van 13 tot 98 jaar oud vastgehouden in Guantanamo. Nu blijkt dat het grootste deel van de gedetineerden onschuldig was en opgepakt is door milities of premiejagers in Afghanistan en Pakistan. Veel van de gevangenen werden ondanks hun onschuld blootgesteld aan “agressieve ondervragingstechnieken” en andere misbruiken. Het maakte van Guantanamo een symbool van de excessen van Bush’s “war on terror” en de ondergang van het moreel aanzien van Washington.

Minstens vier gedetineerden pleegden zelfmoord tijdens hun gevangenschap en honderden gingen in hongerstaking om te protesteren tegen de mensonterende condities. Meer dan vijfhonderd gevangenen zijn ondertussen vrijgelaten en werden terug naar huis gebracht, vaak onder de voorwaarde dat ze in het thuisland vastgehouden of bewaakt zouden worden.

Er is geen ruimte voor geduld of uitstel.
Europese verantwoordelijkheid



Volgens een studie van New York Times zijn er momenteel “ongeveer” 255 gevangenen op de basis, waarvan er 34 werden opgepakt tijdens razzia’s waarbij belangrijke Al Qaidaverdachten werden gevonden. Zestien anderen worden beschuldigd van terroristische daden tegen de VS voor 11 september. Nog twintig anderen werden geïdentificeerd als voormalige lijfwachten van Osama Bin Laden. Meer dan zestig zijn onschuldig bevonden en zullen terugkeren naar hun land. Ze blijven op Guantanamo wegens onenigheid tussen de Amerikaanse autoriteiten en het thuisland. Onder hen 17 Uighurmannen uit Xinjiang, China. Bij aankomst in China riskeren ze opsluiting en marteling. Mensenrechtenorganisaties roepen de Europese Unie op zich te bekommeren over het lot van deze personen.

“Dit is een kans voor beide kanten van het Atlantisch verbond om verder te denken
dan teruggave van gevangenen, geheime opsluiting en marteling” zegt Cori Crider, topadvocate van het ngo-netwerk Reprieve. Eén van de Tunesische cliënten van Reprieve werd in Guantanamo op het vliegtuig gezet richting thuisland. Bij aankomst in Tunesië werd hij werd gemarteld en bedreigd met de verkrachting van zijn vrouw en dochter. “Europa kan een krachtig signaal geven door de hand uit te steken naar Obama en een veilig alternatief te bieden voor deze enkelingen”, zegt Crider.

“De Europese Unie zou onze regering moeten helpen met de opvang van deze mensen”, zegt ook Souhayr Belhassen, president van de Internationale Federatie voor Mensenrechten. Volgens Belhassen liet Thomas Hammerberg, Europees commissaris voor de mensenrechten onlangs een soortgelijk geluid horen. Human Rights Watch, Amnesty International, het Centre for Consitutional Rights  en Reprieve scharen zich achter dit standpunt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.