Obama nieuwe president

De Democratische kandidaat Barack Obama wordt de 44ste president van de Verenigde Staten. Obama wint in ondermeer Ohio, Pennsylvania en Illinois en zou volgens de eerste resultaten ook leiden in Florida. Obama heeft nu 338 van de kiesmannen achter zich. McCain heeft zijn rivaal gefeliciteerd met de overwinning.
Barack Obama zou ook op een zege afstevenen in Virginia, een staat die al sinds 1964 niet meer voor een Democratische kandidaat gestemd heeft. Obama rijfde ook Ohio binnen. Geen enkele Republikein is ooit president geworden zonder in de staat Ohio te winnen. In 2004 ging die staat, samen met Iowa en New Mexico, nog naar George W. Bush tijdens diens strijd met John Kerry.

Overwinningsspeech Obama


In Chicago geeft Barack Obama zijn overwinningsspeech. ‘wat wij vandaag hebben gedaan, bij deze verkiezing, heeft Amerika veranderd’, zei Obama. ‘Iets eerder vanavond kreeg ik een bijzonder hartelijke telefoon van McCain. Hij heeft hard gestreden en hij heeft nog harder gevochten voor het land waarvan hij houdt. Hij heeft offers gebracht die de meeste van ons niet kunnen bedenken. We mogen dankbaar zijn voor wat hij gedaan heeft. Ik feliciteeer hen voor wat ze bereikt hebben en wil met hen samenwerken.’
Obama zei ook dat de vele mensen die naar de stembureaus trokken het antwoord gegeven hebben op de vraag of in de Verenigde Staten alles mogelijk is: ‘Veel mensen die voor het eerst hebben gestemd. Omdat ze vonden dat het deze keer anders moest. En dan hun stem het verschil kon maken. Jong en oud, rijk en arm, democraat en republikein, zwart en blank, alle rassen, homo, hetero of invalide. Amerika heeft de wereld laten zien dat we geen verzameling individuen zijn, maar de Verenigde Staten van Amerika’, zei Obama.

‘Wat wij vandaag hebben gedaan, heeft Amerika veranderd.’
‘Respect voor zijn doorzettingsvermogen’


De Republikeinse kandidaat John McCain heeft Obama al gefeliciteerd met zijn zege: ‘We zijn aan het einde gekomen van een lange race. Even terug heb ik Obama gefeliciteerd. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president.’
‘In een wedstrijd die zo moeilijk was als deze campagne heb ik respect voor zijn doorzettingsvermogen. Hij inspireert miljoenen Amerikanen die dachten dat ze geen rol speelden in deze verkiezingen’, zei McCain tijdens een toespraak vanochtend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift