Obama’s bezoek aan Ghana leidt tot heel wat speculatie

Waarom koos de Amerikaanse president voor zijn eerste bezoek aan sub-Sahara Afrika precies Ghana en bijvoorbeeld niet Kenia? Van Naïrobi tot New York, in kranten en op het internet, duiken verscheidene hypotheses op over Obama’s keuze.
Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse zittende president het West-Afrikaanse land bezoekt. Eerder waren Clinton en Bush te gast in Ghana. Maar waarom koos de president met Keniaans bloed voor Ghana?

Ghana is het eerste Afrikaanse land bezuiden de Sahara dat na de kolonisatie zijn onafhankelijkheid herwon. De verkiezingen van eind vorig jaar in Ghana werden internationaal gelauwerd als een voorbeeld van transparantie, terwijl de jongste stembusgang in Kenia met gewelddadige onlusten gepaard ging. Ghana heeft daarenboven een stabiele democratie en een relatief sterke economie.De natie heeft een goed imago, in vergelijking met de woelige regio, en dat weten ook Amerikaanse investeerders. Van dit bezoek wordt daarom een politieke en economische meerwaarde verwacht.

Ghana is een belangrijke exporteur van goud en cacao. Het land heeft trouwens een waaier aan natuurlijke rijkdommen. Met ongeveer 24 miljoen inwoners rekent het verder op inkomsten uit toerisme. Voor minister van toerisme, Juliana Azumah, is dit bezoek een ideale gelegenheid Ghana als internationale bestemming te promoten. Ondanks de vooruitgang is Ghana nog steeds afhankelijk van internationale hulp. Het inkomen per hoofd is het jongste half decennium nauwelijks verdubbeld, aldus de Wereldbank.

Kwesi Jonah, professor politieke wetenschappen, wijst op de raciale dimensie van Obama’s bezoek aan de Goudkust. Rond de 16de eeuw werden in forten langs de Westkust voornamelijk zwarte slaven opgesloten, om ze daarna te verschepen richting plantages. Nairobi’s krant ‘Daily Nation’: “Door Kenia over te slaan wil de eerste Afro-Amerikaanse president laten zien dat hij politieke waarden verkiest boven banden met de voorouders”. Obama’s vader was afkomstig uit Kenia.

Critici van Obama’s Afrikabeleid vermoeden dat militaire overwegingen en de aanwezigheid van grondstoffen een doorslaggevende rol speelden bij de keuze voor Ghana. Er zijn grote oliereserves ontdekt voor de kust van Ghana. Die ontwikkeling kan de VS wel eens interesseren. Momenteel komt zo’n 16% van de olie die de VS importeren uit West-Afrika. Maar bijvoorbeeld de Nigeriaanse olieproductie wordt bedreigd door onlusten in de Nigerdelta.

Zaterdag hebben Barack Obama en zijn echtgenote een onderhoud met president John Atta-Mills en zal ook een slavenfort bezocht worden, Cape Coast Castle, dat voor vele Afro-Amerikanen een toeristische trekpleister is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.