Obama scoort met gezondheidsplan

Ongeveer 57 procent van de Amerikanen vindt de Democratische presidentskandidaat Barack Obama de beste man om wat te doen aan het zieltogende gezondheidssysteem in de Verenigde Staten. De maatregelen die McCain en Obama voorstellen, weerspiegelen de fundamentele ideologische kloof tussen de twee pretendenten voor het Witte Huis.
Gezondheidszorg is een stemmentrekker voor Obama. Hij zette het thema kracht bij door verleden week donderdag en vrijdag naar Hawaï te trekken om zijn grootmoeder te gaan bezoeken die zwaar ten val was gekomen. De senator uit Illinois weet waarover hij spreekt. Hij zag zijn eigen moeder in een voortdurend conflict met private ziekteverzekeraars terwijl ze in een ziekenhuisbed lag te sterven aan kanker.
Obama wil dan ook iets te doen voor de naar schatting 47 miljoen Amerikanen die geen private ziekteverzekering kunnen betalen. Hij wil een nationaal ziekenfonds oprichten dat ook voor kleine inkomens toegankelijk is, geïnspireerd op de sociale zekerheid voor overheidsambtenaren. Voor kinderen wil hij ziekteverzekering verplicht maken.
Obama’s plan gaat niet zover als dat van Hillary Clinton, die pleitte voor een universele ziekteverzekering, maar staat diametraal tegen dat van John McCain. McCain wil mensen die een private ziekteverzekering afsluiten een belastingkrediet geven van 2500 dollar voor alleenstaanden en 5000 dollar voor gezinnen. Op die manier wil hij de private gezondheidszorg, die nu voor veel mensen te duur is, aantrekkelijker maken voor een grotere groep mensen.

Ontevreden met status quo


In een recente peiling door nieuwszender CNN gaf 57 procent van de respondenten aan meer vertrouwen te hebben in de ideeën van Obama, terwijl 37 procent meer heil zag in het plan van McCain. Een feit is dat de meeste mensen ontevreden zijn met de actuele situatie. Uit een poll van CBS en de New York Times in september bleek dat 50 procent voorstander is van “fundamentele veranderingen” en 35 procent van een “grondige hervorming”. Slechts 14 procent signaleerde tevredenheid met “kleine aanpassingen.”
In een recent telefoongesprek met journalisten legde Obama uit dat zijn plan 65 miljard dollar zou kosten en dat hij dat geld zou vinden door de belastingsverlagingen die president Bush had ingevoerd ongedaan te maken. “Op die manier kunnen we ons plan financieren en ook het Medicare Advantage Programme afschaffen, wat eigenlijk gewoon een subsidie is voor de privéverzekeraars. Dat systeem werd ingevoerd door president Bush maar heeft geen besparingen of betere zorgverlening opgeleverd.”
Alonzo Harris is 56, heeft suikerziekte en is één van de 47 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering. Hij verloor zijn dekking toen hij zijn baan bij de stad Detroit verliet om als zelfstandig boekhouder te gaan werken. “Toen ik de tarieven ging vergelijken, bleek dat het met 600 tot 700 dollar zou per maand zou kosten”, zegt Harris. “Zoveel brengt mijn bedrijfje niet op. Ik kan alleen maar hopen dat mijn gezondheid niet catastrofaal verslechtert.”
Het plan van McCain helpt volgens Harris vooral de verzekeringsindustrie aan “een gestage stroom van inkomsten”. “In mijn geval zou ik met het systeem van McCain nog meer belastingen betalen. Het is een typisch Republikeinse regeling, die de kleine man niet veel helpt.” Obama’s plan daarentegen is goed voor kleine zelfstandigen als hij.
Ann Marie Stephens, een zelfstandig vastgoedmakelaar uit Californië, ziet ook geen brood in het plan van McCain. “Ik ben niets met een belastingskrediet, wat ik nodig heb zijn lagere bijdragen. Wat voor zin heeft een private ziekteverzekering ? Ze willen je geld, maar als puntje bij paaltje komt willen ze je niet helpen.”

Beter voorkomen dan genezen


Shanita Eze, een gezondheidsexperte die als onderzoekster in Groot-Brittannië heeft gewerkt, apprecieert vooral de nadruk die Obama legt op preventie. “We moeten stoppen met brandjes te blussen in de gezondheidszorg”, zegt ze. “Als de mensen wachten tot hun gezondheidssituatie kritiek wordt, is het veel duurder om voor hen te zorgen.”
“Dat is een van de grootste problemen in ons systeem”, zei Obama in het telefoongesprek. “De mensen gaan naar spoedgevallen voor heel gewone, behandelbare ziekten, of ze stellen het bezoek aan de huisarts uit omdat ze het remgeld niet kunnen betalen.” De Democratische kandidaat wil gewone medische screenings door de huisarts gratis maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.