Obama tikt IJsland op de vingers voor walvisjacht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft beslist de diplomatieke druk op IJsland op te voeren. De Amerikaanse president wil niet dat het land op walvissen blijft jagen.

Obama beroept zich op het zogenaamde “Pelly Amendment”, een onderdeel van de Amerikaanse visserijwetgeving. De wet uit 1978 geeft de Amerikaanse president de macht om de import van goederen te verbieden uit landen die ingaan tegen de internationale inspanningen om visbestanden en bedreigde diersoorten te beschermen. Eind vorig jaar hadden negentien  Amerikaanse ngo’s de president al opgeroepen om dat te doen. Ze vroegen om economische sancties tegen bedrijven die meewerken aan de IJslandse walvisvangst.

IJsland krijgt te maken met het Pelly Amendment, zegt Obama in een brief aan de IJslandse overheid, omdat “de bevolking van IJsland activiteiten in de walvisjacht organiseert die de effectiviteit ondermijnen van het beschermingsprogramma van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC).”

Toen duidelijk werd dat de VS diplomatieke stappen overwoog, stuurde IJsland in allerijl een delegatie naar Washington om het tij te keren. De delegatie voerde aan dat er enkel gejaagd werd op dwergvinvissen en gewone vinvissen en dat de praktijk helemaal duurzaam was. De regering-Obama was niet onder de indruk van de argumenten. De praktijk is niet duurzaam en gaat in tegen het advies van wetenschappers van de IWC, stelt de brief.

Verrast en ontgoocheld

De IJslandse minister van Visserij en Landbouw Jon Bjarnason is verrast en ontgoocheld door de Amerikaanse beslissing. “Er is geen wettelijke of wetenschappelijke basis voor de actie van de VS. De IJslandse walvisjacht is volledig wettelijk en de internationale handel in walvisproducten is in overeenstemming met de internationale verplichtingen.”

Niet alle IJslandse ministers kozen de verdediging. Minister van Leefmilieu Svandis Svavarsdottir twijfelt of de walvisjacht duurzaam genoemd kan worden, zowel op ecologisch als economisch vlak. “Buitenlandse markten voor walvisvlees zijn minuscuul, waardoor de inkomsten uit de walvisvangst in een bredere economische context verwaarloosbaar zijn”, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.