Obama voorzichtig met wapenverkoop aan Taiwan

Om niet opnieuw spanningen te veroorzaken in de relatie met China, heeft de Amerikaanse president Barack Obama besloten Taiwan een verbeterde versie van zijn huidige gevechtsvliegtuigen te verkopen, in plaats van een nieuwer, geavanceerder model waar Taiwan voorkeur voor heeft. 

Het besluit, dat naar verwachting deze week officieel wordt, heeft al kritiek gekregen van sommige Congresleden. Zij vinden levering van het nieuwe model F-16 C/D noodzakelijk als tegenwicht tegen de militaire opbouw van Beijing aan de andere kant van de Straat van Taiwan.

“Als de berichten over de upgrade waar zijn, betekent dat dat de regering-Obama gecapituleerd is voor het communistische China”, zei de Republikeinse senator John Cornyn in een verklaring. “Een trieste dag voor het Amerikaanse buitenlandse beleid en een klap in het gezicht van een sterke bondgenoot en vriend.”

Begin deze week zei Cornyn, die afkomstig is uit Texas, de staat waar de Lockheed-Martinfabriek die de F-16 C/D’s maakt gevestigd is, dat hij wil proberen de regering te dwingen meer geavanceerde gevechtsvliegtuigen te verkopen aan Taiwan. Samen met Robert Menedez, een Democraat uit New Jersey, wil hij een amendement indienen bij een handelswet die nog goedgekeurd moet worden.

Zelfs Democraat Howard Berman, een Obama-loyalist die een belangrijke rol vervult in de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, veroordeelde het besluit.  

Upgrade voldoende

De regering houdt echter vol dat een upgrade van de Taiwanese vloot F-16 A/B’s voldoende is voor de defensie van het eiland. Daarbij wordt de mogelijkheid open gelaten om in de toekomst het meer geavanceerde model te leveren.

“De verbeterde F-16 A/B’s bieden in feite dezelfde kwaliteit als de nieuwe F-16 C/D’s, maar tegen een veel lagere prijs”, zei woordvoerder van de regering maandag tijdens een informatiebijeenkomst in New York. “En Taiwan krijgt 145 A/B’s in plaats van 66 C/D’s. We zijn uiteraard bereid in de toekomst andere leveringen te overwegen.”

Hij voegde eraan toe dat de wapenverkoop aan Taiwan onder Obama verdubbeld is vergeleken met de verkoop tijdens de tweede termijn van de regering van George W. Bush.

De Amerikaanse wapenlevering aan Taiwan, dat door China als een opstandige provincie wordt beschouwd, is al jaren een van de meest gevoelige kwesties tussen Washington en Beijing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.